orchestra-radio

Peste 1000 de melomani au umplut la refuz sala Radio pentru a asculta și redescoperi Simfonia a V-a de Beethoven. Un exemplu viu că ascultătorul încă dorește clasic, absoarbe ritmul, melodia, contrapunctul, suspensia melosului într-o lume plină de dezacord, haos, zgomot, stress.

Orchestra Națională Radio a trăit cu adevărat partitura și a prezentat-o organic, cu participare afectivă, virtuozitate și seriozitate. Micile imprecizii fac dovada că fiecare concert e unic, sub influența emoției și a trăirii efective si afective. Rezultatul este miraculos când muzica se simte transmisă către auditorii de la care se primește înapoi energie și bucuria  de a fi martori ai reprezentației.

Dirijorul Nicolae Moldoveanu a  contribuit la această putere magica a interpretării. El însuși instrumentist (a studiat vioara și orga), cu o vastă experiență dirijorală (Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra radio Olanda, BBC Concert, BBC Philarmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de camera din Stokholm,  Manchester Camerata, Orchestra nationala din Johannesburg,  Orchestra de camera din Scotia,  Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica radio din Praga,  Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melburne Simphony,  Orchestra Filarmonicii George Enescu si Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca), maestrul s-a identificat cu orchestra și au redat împreună nu o partitură, ci o trăire a unei lucrări atât de cunoscute.

Prima parte  a concertului a fost dedicată Spaniei. Cine a vizitat sau doar s-a documentat despre aceasta parte a lumii, a putut să și-o  imagineze  datorită muzicii. Compozitorul francez, Emmanuel Chabrier, a  surprins frumusețea iberică în urma unei călătorii, în anul 1882, în Burgos, Toledo, Sevilla, Malaga, Cordoba, Cadiz, Valencia, Zaragoza și a redat-o muzical printr-o fina observatie a detaliilor, a muzicii folclorice, a timbrelor instrumentelor de suflat (teme muzicale la trompeta, fagot, corn englez) și a intitulat  aceasta rapsodie pentru orchestra simplu și sugestiv: ”Spania”.

Invitatul serii a fost pianistul spaniol Josu Okinena, care a încântat prin trăirea muzicii țării sale în compoziția lui Manuel de Falla: Nopti în Gradinile Spaniei. Compozitorul a numit-o „Impresii simfonice”, dar reprezintă o intimă și pasionată dramă a cuceririlor  arabe  în sudul Spaniei . Părțile solistice ale pianului sunt delicate, elaborate, strălucitoare, dar rar dominante peste acompaniamentul orchestral și toata atmosfera muzicala crează un tablou minunat , culori vii și mirifice în imaginația ascultătorului.

Text scris de Dana Caraman

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here