kaplan

Robert D.  Kaplan, autor și analist american, a precizat, într-un interviu pentru Agerpres , că Uniunea Europeană are o tendință de destrămare treptată și crede că liderii europeni nu vor reuși să rezolve problemele cauzate de criza refugiaților ori creșterea amenințării terorismului.

„Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat și că, în loc de o Europă unită, veți avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului și va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza și vor găsi diverse soluții pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face”, a precizat pentru Agerpres, Robert Kaplan.

Analistul politic american este de părere că populația din țările central și est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA, în urma problemelor pe care UE le manifestă în ultima perioadă.

„Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum și alte popoare din Europa Centrală și de Est, fie din țările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-și puterile”, afirmă analistul.

Kaplan avertizează și că o Uniune Europeană care devine din ce în ce mai slabă duce și la slăbirea Alianței Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărți de politică externă și călătorie traduse în numeroase limbi, fiind desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre „Primii 100 de gânditori ai lumii”. De curând, Kaplan a publicat un volum care este dedicat României și se intitulează „In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond” („În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe”). Cartea în limba engleză va fi lansată la sfărșitul acestei săptămâni.

127 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here