c brancusi

Începând de anul acesta, Ziua Națională Brâncuși se va sărbători la 19 februarie, amintind de ziua de naștere a marelui sculptor român, Constantin Brâncuși.

Scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană, a solicitat, pe 2 februarie 2015, oamenilor politici, să fie declarată „Ziua Națională Constantin Brâncuși”, pe data de 19 februarie. „Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuși să declarați ziua de 19 februarie „Ziua Națională Constantin Brâncuși.”

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, PC, UNPR, PNL, PP-DD și independenți. În expunerea de motive, inițiatorii susțineau că declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuși” — sărbătoare națională legală lucrătoare ar reprezenta „o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, la data de 16 iunie 2015, Comisia pentru cultură motivând că „a institui prin lege o nouă sărbătoare națională, în condițiile în care există deja o Zi a Culturii Naționale în cadrul căreia pot fi omagiate toate personalitățile culturii române, ar putea duce lucrurile în derizoriu”.

La data de 4 noiembrie 2015, proiectul legislativ a fost totuși adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, iar pe 27 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională.

Potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Sculptorul român Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa.

„Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională. (…) Această inițiativă onorează spiritul nostru și în același timp arată dragostea și recunoștința noastră față de valoarea lui Brâncuși” scria în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here