ziua internationala a poeziei

Ziua mondială a poeziei este sărbătorită în fiecare an la 21 martie, și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Prin celebrarea acestei zile se încurjează astfel o revenire la tradiția orală, de a susține recitalurile de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură.

Atât în București cât și în alte orașe din țară, Ziua Poeziei este celebrată printr-o serie de evenimente culturale organizate cu această ocazie.

Se vor desfășura astfel, acțiuni de susținere și de prezentare a mai multor poeți care sunt privați de libertate, cenzurați și supuși suferinței în diverse părți ale lumii: Ashraf Fayadh, Mahvash Sabet, Liu Xia, Amanuel Asrat, Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami, Fatima Naoot, Aron Atabek.

Ziua Internațională a Poeziei promovează eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu publicând colecții ale poeților tineri.

De asemenea, este promovată imaginea poeziei în mass-media, ca această această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, si să fie văzută așa cum ar trebui- ca un mijloc de afirmare a identității unei societăți.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here