Carmen Uscatu este una dintre cele mai perseverente şi ambiţioase persoane din societatea românească, a cărei dorinţă de a crea o lume mai bună este imbatabilă. Aşa ar trebui să arate societatea civilă, plină de oameni care vor ca lucrurile să se schimbe în bine, să funcţioneze.

carmen--uscatu-oana-gheorghiu
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației ”Dăruiește Viață”

Bursa de Fericire şi Dăruieşte Viaţă sunt două platforme în care altruismul poate fi un model, dar şi şansa de a duce viaţa mai departe pentru mulţi copii aflaţi în suferinţă.

În cadrul unor discuţii despre fericire, altruism, „lupta cu sistemul de la noi” şi nu numai, am avut plăcerea de a o avea alături pe Carmen Uscatu,  într-un interviu marca MagnaNews.

 • Faceți parte din categoria persoanelor cu o dorință și ambiție extraordinară în a face mai bună lumea în care trăim. Povestiți-ne în câteva rânduri de unde a venit această determinare și cum s-a născut dorința de a “schimba lumea”.
 • Cu toţii ne dorim să ne fie bine şi căutăm prin toate acţiunile noastre să ajungem la un echilibru. Mă revoltă şi mă scot din starea de bine nedreptăţile. Asupra mea dar şi cele la care sunt alţii supuşi. Prietena mea, Oana Gheorghiu a primit un e-mail. E-mailul ei a ajuns la mine şi eu am fost curioasă de ce o mamă al cărei băiat de 18 ani, bolnav de leucemie, nu poate primi bani de la statul român să se trateze în străinătate. Pentru că statul român nu-i oferea soluţii de tratament aici. Şi am încercat un dialog cu statul român. La telefon, pe email, primeam mereu refuzuri de la nişte funcţionari care nici măcar nu voiau să îşi spunăsau scrie numele. Cu perseverenţa care ne caracterizează am învins. Dar doar pe jumătate. Pentru Dragoş a fost prea târziu.Însă noi am înfiinţat o asociaţie, am schimbat nişte legi şi am început să construim aici lucruri, să facem spitale care să ofere tratamente corecte, în România, copiilor şi adulţilor bolnavi de cancer. Ni s-au alăturat oameni extraordinari, din media, actori, cântăreţi, care fac cunoscute acţiunile noastre şi astfel bulgărele se măreşte şi noi putem să facem din ce în ce mai bine şi mai mult.

“Am triplat capacitatea de transplant celule stem a României”

 • Care au fost principalele obiective atinse în cei 4 ani de activitate în cadrul Asociației “Dăruiește Viață” și “Bursa de Fericire”?
 • Am adus România 25 de ani în faţă în domeniul hematooncologiei. Cum? Am triplat capacitatea de transplant celule stem a României, construind 18 camere sterile, am dotat şi amenajat 2 laboratoare de diagnosticare a cancerului, am modernizat secţii de oncologie şi poate cel mai important lucru pe care l-am făcut: am dat speranţa oamenilor. Speranţa că şi în această ţară există proiecte în sănătate care se întâmplă. Le mulţumim companiilor care ne susţin an de an, peste 1500, şi prietenilor care redirecţionează anual 2%, vorbesc altora despre noi, îşi răpesc din timpul lor şi participăla diverse acţiuni iniţiate de noi.
 • Cu ce probleme majore v-ați confruntat în “lupta” cu sistemul din România, cum ați reușit să treceți peste ele pentru a continua și dezvolta activitatea pe care o desfășurați?
 • Întrebarea ar trebui să fie la prezent. Ne lovim în fiecare zi de un zid. Dar fiindcă ştim asta căutăm căi, tot altele şi altele, de a vedea ce e dincolo de zid. Evident că oamenilor care au ajuns acolo sus, la Ministerul Sănătăţii,uneori fără niciun merit, le e mai uşor să nu facă nimic. Punem presiune pe ei. Identificăm problema dar şi Soluţia şi apoi căutăm calea de a o pune în aplicare. Am schimbat o lege şi am înfiinţat un Subprogram de diagnosticare a leucemiilor în 2014. Vrem acum să îmbunătăţim acest subprogram şi am depus deja hârtiile prin care ne motivăm cererea. Motivaţie care ţine de cifre: mai mulţi oameni ar putea să facă un tratament ţintit şi la timp, cu impact pozitiv şi asupra bugetului statului român. Ştim însă că e puţin probabil ca această hârtie să fie luată în seamă din prima. Aici intervine rolul media, aici intervin, dacă e cazul avocaţii.

 “Noi, românii, nu credem în noi”

 Care credeți că sunt motivele pentru care românii se implică destul de puţin în acţiuni de voluntariat?

 • Noi, românii, nu credem în noi. Nu credem că noi putem schimba această ţară în care trăim. Mulţi dintre noi ne întâlnim seara cu prietenii, ne plângem că ne merge rău, că politicienii fură, că suntem trataţi urât în spitale, că educaţie nu se face. Bun. Păi ce facem noi? Cum îi împiedicăm noi pe politicieni să fure, cum reacţionăm când suntem trataţi urât în spitale, când copiii noştri sunt umiliţi la şcoală? Câte hârtii scrise am facut ca să sesizăm neregulile pe care le vedem în jurul nostru? Cu câte astfel de hârtii am mers până la capăt? Cum încercăm noi să schimbăm în bine lucrurile rele care ni se întâmplă? Voluntariatul înseamnă să îţi planifici un timp pe care să-l petreci pentru a te construi pe tine. Pentru a-ţi aduce beneficii sufletului, pentru a te disciplina. Înseamnă să ştii că atunci când te angajezi într-o acţiune de voluntariat tu devii o rotiţă în mecanismul acelei acţiuni şi dacă tu lipseşti se poate nărui totul. Că tu eşti foarte important. Câţi ne dăm seama cât de importanţi suntem fiecare dintre noi?
 • Cum era în momentul în care ați început activitatea de voluntar şi cum este acum? Unde credeți că va fi Bursa de Fericire și Dăruiește Viață peste 4-5 ani, sau unde v-ați dori să fie?
 • Era 2009 şi se făcea că noi, eu şi Oana, ne-am apucat să ne luptăm cu autorităţile pentru ca un tânăr să plece la tratament în străinătate. Ca să trăiască. Se facea că imediat ce acest tânăr pleaca noi ne vedem de viaţa noastră, de slujbele noastre, de copiii noştri. Aşa era atunci scenariul. Însă viaţa bate scenariul pe care ţi-l facişi iată-te în situaţia în care acţiunea ta ajunge cunoscută şi într-o noapte primeşti zeci de e-mailuri în care ţi se cere ajutorul pentru situaţii, una mai disperata ca alta. Ce faci atunci? Asculţide oameni, care, probabil, au văzut ceva în tine, care îţi spun că trebuie să faci o asociaţie şi să faci lucruri măreţe. Aşa ne-a zis nouă Paula Herlo, atunci în 2009, şi noi am crezut-o. Acum suntem 100% în sprijinul oamenilor care au cancer. 100% pentru că ne-am lăsat job-urile şi din voluntari ne-am transformat hobby-ul în profesie. Şi e foarte bine. Avem o bursă la care oamenii îţi pot “cumpăra” fericirea, Bursa de fericire. De fapt ea, fericirea, există în noi, plătim doar ca să o scoatem la iveală. Acţionarii noştri sunt oameni responsabili care aleg să investească în proiecte cu beneficii pe termen lung. Profitul lor se măsoară în vieţi salvate.Peste 5 ani vom avea un spital de oncologie, construit la Marie Curie, din fonduri de la companii şi de la persoane fizice. Un vis al nostru mai vechi. Un spital în care copiii bolnavi de cancer să beneficieze de un tratament integrat, de comisii interdisciplinare, care să crească şansele lor la viaţă. Vom avea mai multe secţii de oncologie renovate, atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Vom avea un Registru al bolnavilor de cancer şi nu vom afla astfel un adevăr dur dar absolut necesar că să ne trezim: câţi pacienţi bolnavi de cancer supravieţuiesc în urma tratamentelor? De aici vom şti cum să mergem mai departe, vom avea obiective şi vom şti ce trebuie îmbunătăţit. În România anului 2016, Registrul bolnavului de cancer e un VIS. Un vis urât acum, pentru că pare căautorităţile nu şi-l doresc. Cum ar putea Ministerul Sănătăţii să se mai laude că oferă tratament pacientului cu cancer? Când noi nu avem medicamente, nu avem radioterapie, nu avem medici….

“Am dărâmat ca să reconstruim la standarde europene”

 Cum reacționează oamenii sau instituțiile care sunt ajutate?

 • Sunt două categorii de oameni: cei care vor să schimbe lucruri, care ne cer sprijinul şi facem împreună proiecte. Sunt însă şi oameni ancoraţi în trecut, suspicioşi, care nu înţeleg nimic din ce facem, de ce facem şi care cred că avem noi ceva de câştigat din asta, că ne fac un favor dacă ne lasă să construim în spitalul lor. Probabil gândesc despre noi exact cum sunt ei.
 • Ce așteptări are un voluntar de la activitatea pe care o întreprinde?
 • Oamenii sunt fericiţi când se fac utili, cand au putut să ajute. Şi vor să repete, vor tot timpul să facă mai mult. Nouă ne-ar trebui mai mult timp, mai multă iniţiativă, mai multă imaginaţie, în a-i implica pe cei din jurul nostru. Nu cred că există oameni care sa nu îşi doreasc să ajute, nu am primit refuzuri, decât foarte bine motivate, de la cei pe care am vrut să-i implicăm în vreun fel în acţiunile noastre. În plus, voluntariatul e molipsitor. Când cineva face ceva pentru noi şi apoi anunţă public acţiunea, vin şi alţii care vor să ne sprijine.
 • Cum ați defini Fericirea?
 • Fericirea e atunci când te uiţi la ceva şi vezi altceva. Asta stă scris într o carte care spune povestea unui băieţel ce avea un vis. Cartea se numeşte “Fereastra” şi o recomand tuturor. O găsiţi la noi, este un produs din Colecţiile Bursa de fericire şi vine însoţită de o brăţară magică. Poate fi achiziţionată în schimbul unei donaţii de 150 lei. O poartă Oana Pellea, Marius Manole şi vorbesc despre ea celor care vin să îi vadă la teatru J. Omul e o fiinţă minunată. Uneori aflăm asta, alteori nu. Brăţara te ajută iar tu achiziţionând-o ajuţi pe alţii.
 • Dintr-un studiu recent a reieșit că România se află pe locul 71 în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni. Cum comentați acest lucru?
 • Contează perspectiva din care vezi lucrurile. Când am inaugurat Bursa de fericire, un raport mondial plasa România pe locul 90 din 150 la capitolul fericire. Acum suntem mai bine. Sperăm că am contribuit şi noi puţinJ .România este pe unul din locurile fruntaşe într-un alt top mondial care nu face decât să ne sporească îngrijorarea: cel ai incidenţei bolnavilor de cancer. Ce putem face ca să fim mai fericiti? Asociaţia Dăruieşte Viaţa îşi propune să schimbe statisticile nefavorabile referitoare la bolnavii de cancer. Pentru că fericirea depinde de fiecare dintre noi.
 • Care sunt proiectele la care lucrați în prezent și ce obiective aveți pentru 2016?
 • Concret: am dărâmat ca să reconstruim la standarde europene secţia de pediatrie oncologică de la Spitalul de Copii Braşov. Acelaşi lucru îl vom face şi la Timişoara, unde există primul centru de transplant de celule stem din România, la Spitalul Clinic de urgenţă pentru copii Louis Turcanu. Aceste spitale sunt construite la standarde din trecut. Copiii internaţi acolo stau cu anii în condiţii în care nici oamenii sănătoşi nu ar putea sta. Există o singură toaletă pe etaj care deserveşte zeci de copii cu zeci de mame, un focar de infecţii pentru copiii bolnavi de cancer a căror imunitate este scăzută din cauza tratamentelor agresive la care sunt supuşi. Facem toalete, facem circuite medicale, lucrăm după normele europene. Sunt proiecte care durează în timp pentru că le facem cu cele mai bune materiale. Vrem să avem medicamente în ţară. Pentru asta ne străduim să aflăm unde sunt problemele ca să putem propune soluţii. De ani de zile ne confruntăm cu discontinuităţi în aprovizionarea cu citostatice şi de ani de zile Ministerul Sănătăţii nu oferă o soluţie. Vrem să le-o oferim noi. Pentru că există, pentru că putem!Am depus şi actele pentru obţinerea certificatului de urbanism ca să putem construi de la zero Clinica de Oncologie de la Spitalul de Copii Marie Curie, din Bucureşti. Va fi o clinică cu 60 de locuri, 4 camere sterile, un compartiment de radioterapie cu 2 buncăre. Este un proiect îndrăzneţ pentru care avem deja o susţinere extraordinară din partea multor oameni şi companii.

Vreţi să construim împreună acest spital?

Orice persoană fizică poate da un SMS la 8844 cu mesajul SPITAL, poate redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit, poate redirecţiona 20% din impozitul pe profit, dacă are o firmă. De asemenea, oricine îşi poate face abonament la fericire, prin instrumental de plată online. Intraţi pe platforma noastră de strângere de fonduri: www.bursadefericire.ro şi investiţi orice sumă. Cu 60 de lei investiţi lunar ajuţi un copil să îşi facă tratamentul în condiţii la standard europene.

Detalii despre proiectele noastre găsiţi pe www.daruiesteviata.ro Scrieţi-ne la contact@daruiesteviata.ro sau sunaţi-ne la 0729 999 777.

( Interviu realizat de Onny Sîrbu )

Galerie foto:

proiecte deja realizate salon verde 2

 

 

383 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 9 =