ccr

Curtea Constituțională a României a motivat, miercuri, decizia prin care a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, articol care făcea referire la interceptările Serviciului Român de Informații.

„Cu privire la efectele prezentei decizii, Curtea reaminteşte caracterul erga omnes şi pentru viitor al deciziilor sale, prevăzut la art.147 alin.(4) din Constituţie. Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa  cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată [a se vedea Decizia nr.895 din 17 decembrie 2015, (par.28)]”, se arată în motivarea CCR, citată de Amosnews.ro.

SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele de drept comun, ci doar în cele în care sunt probe că există un pericol la adresa siguranței naționale.

În plus, din dosarele aflate pe rol sau în faza de cercetare vor fi scoase interceptările efectuate de SRI care nu au fost făcute în baza unui mandat pe siguranța națională.

139 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here