excavari arheologice

Autoritatea pentru Antichități din Israel a declarat că, în urma unei excavații, a fost găsită o așezare ce datează din al cincilea mileniu înaintea erei moderne, în zona arabă a orașului Ierusalim.

Urmele descoperite indică existența unei civilizații vechi de 7.000 de ani, fiind scoase la suprafață ruinele a două locuințe, în timp ce se excava o zonă de drum din Shu’afat, cartier din Ierusalimul de Est.

„Am găsit mai multe obiecte”, a declarat Ronit Lupo, directorul Autorității pentru Antichități din Israel care a precizat că toate sunt tipice epocii cuprului. Pe parcursul acestei epoci, oamenii au început să folosească pentru prima dată unelte realizate din cupru (‘chalcos’, în limba greacă) în timp ce au continuat să utilizeze și unelte din piatră (‘lithos’, în limba greacă), de unde și numele hibrid dat perioadei de către istorici: calcolitic.
Printre obiectele descoperite în urma săpăturilor se află și câteva oase de ovine sau caprine și, posibil, de bovine, seceri pentru recoltarea culturilor agricole, dălți, topoare lustruite, ceramică, un bol de bazalt, chiar și un șirag de mărgele realizat dintr-o piatră semiprețioasă numită „carneol”

Cu toate că în ultimii ani au mai fost găsite în zonă și alte câteva urme de așezări calcolitice, astfel de descoperiri sunt considerate de specialiști ca fiind extrem de rare.

„Acum, pentru prima dată, am descoperit rămășițe semnificative din urmă cu 7.000 de ani „, au mai declarat membrii Autorității pentru Antichități din Israel. Aceștia consideră descoperirea drept o „contribuiție extrem de seminificativă” la cercetările cu privire la istoria orașului Ierusalim.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here