Lumea, se ştie, geme de inşi inteligenţi. Şi pentru că televiziunea este ea însăşi o lume, masa telespectatorilor nu putea face excepţie de la constatarea de mai sus. Telespectatorii inteligenţi se împart şi dânşii în două categorii. Pe de o parte aceia care-şi manifestă inteligenţa, de obicei prin mesaje telefonice adresate postului preferat. Pe de altă parte, aceia despre care doar bănuim că s-ar putea să fie deștepți, dar din moment ce tac mâlc n-avem niciun fel de confirmare. Ce să-i faci, poate pe viitor…

Cel mai clar semn de inteligenţă transpare în confruntările de idei pe marginea unor emisiuni. Le spunem “de idei” fiindcă nu s-a inventat încă telefonul care să-i ardă o palmă interlocutorului de la celălalt capăt al firului. Dacă s-ar fi inventat, mai mult ca sigur că multe dintre disputele menţionate nu s-ar mai fi limitat la banale schimburi de replici. Este Politicianul Dăştept un om de frunte al societăţii noastre? Sau (doar) un ins arogant? Este prezentatorul care se scălămbăie seară de seară pe micile noastre ecrane cel mai amuzant şi mai talentat om de pe planetă? Sau (doar) un clovn amator, supraponderal? Este diva recăsătorită, redivorţată şi aşa mai departe, o realizatoare de excepţie? Sau (doar) o femeie ambiţioasă, pentru care americanii au inventat cuvântul “bitch”? Iată numai câteva subiecte ale gâlcevii din public.

De obicei, telespectatorii inteligenţi, adică aceia care se manifestă prin mesaje publice, le închid gura altor semeni de-ai lor, la fel de inteligenţi, cu un argument suprem, zdrobitor. Cităm, din memorie: “Doamna/domnu’ care a zis că nu-i place telenovelele, că e prea lungi, n-are decât să schimbe postul, să se uite la altceva, că de-aia s-a inventat telecomanda…”

Nimic mai adevărat. De-aia s-a inventat telecomanda, să schimbi postul când nu-ţi place ceva. Nici pomeneală să-ţi dai cu părerea, ca să nu le strici plăcerea ălora care-i simpatizează pe bătrâneii amoroși din telenovele. Păcat că nu s-a inventat şi-o telecomandă cu care să schimbi oraşul, dacă ăla în care trăieşti acum nu te mai satisface, şefii – dacă cei actuali te calcă pe nervi, pretinzându-ţi să munceşti, liderii politici care au luat pielea de pe tine și-acum îți scormonesc printre oase, viaţa în ansamblul ei, dacă asta pe care-o duci nu se mai poate numi viaţă.

Spectatori deștepți, convinşi că rezolvarea oricărei nemulţumiri zace sub butoanele unei telecomenzi care te-ajută să întorci spatele problemei, nu se tem, de pildă, că de o bună bucată de vreme, graţie unui astfel de instrument minune, sunt ei înşişi telecomandaţi.

171 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here