Poza CNAlz 1

În perioada 24 – 27 februarie 2016, la Institutul Național de Statistică din București, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale Alzheimer, la care au participat peste 350 de persoane.

Mesajul principal al conferinței de anul acesta a fost adresat în primul rând familiilor, pentru a fi mult mai informate și pregătite să accepte un diagnostic de demență și să manifeste o mai mare responsabilitate în îngrijirea persoanei suferinde, informează un comunicat de presă al Conferinței Naționale Alzheimer 2016.

„În acest an am avut senzația că pierdem familia ca partener în diagnostic și îngrijire și asta este un lucru foarte grav – dacă nu există o alianță terapeutică cu familia, e foarte complicat ca planul și procesul de îngrijire să meargă mai departe. De asemenea, am constatat că pierdem mai mult timp cu familia pentru a stăpani reacțiile lor de furie, de frică, de ostilitate chiar, ce se manifestă față de pacient, direct în prezența noastră, iar acest lucru ne-a condus la introducerea unei alte etape (ceea ce nu ni s-a mai întâmplat din anul 2000 până acum) evaluării cognitive – a unei consilieri pre-evaluare, atât pentru pacient, cât și pentru familie.”, a declarat prof. dr. Cătălina Tudose, președintele Conferinței Naționale Alzheimer.

Activitatea Centrului Memoriei din ultimul an a relevat că a crescut numărul pacienților care solicită prim consult cât și numarul pacienților care solicită o a doua opinie diagnostică. Totodată, a scăzut vârsta de debut a tulburarilor neurocognitive și aparitia relativ frecventă a altor tipuri de demență, considerate rare pana acum.

Colaborarea cu familia însă, a devenit tot mai dificilă, în contextul în care lipsește rețeaua de suport medical și social la nivelul comunității, oamenii neavând unde să se adreseze pentru sfat și ajutor.
Pentru a reuși reducerea impactului social major al demenței este necesară creșterea capacității populației de a conștientiza gravitatea și particularitățile acestei patologii, educația populației în ceea ce privește prevenția, importanța depistării precoce, precum și determinarea autorităților de a acționa pentru aprobarea Strategiei și Planului Național pentru Demență lansat de Societatea Română Alzheimer în 2014.

Conferința Națională Alzheimer a fost prezidată de prof. dr. Cătălina Tudose – Președinte al Societății Române Alzheimer și a reunit atât medici specialiști (psihiatri, neurologi, geriatri, psihologi, asistenți sociali, arhitecți), cât și pacienți și familiile acestora, îngrijitori calificați și familiali, prelegerile fiind susținute de 30 de lectori de prestigiu, atât din România, cât și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here