violenta-femei

”Duminica aceasta, de la ora 18:00, România te iubesc ! Prezintă o anchetă cutremurătoare despre violența domestică, o situație greu de imaginat, cu care sute de mii de femei se confruntă în întreaga țară. Se spune despre români că sunt un popor prietenos, pozăm în oameni ospitalieri, români blajini, cu gânduri bune. Plaiul mioritic ascunde, însă, drame și tragedii ale unei realități ascunse în statistici și informări periodice”, prercizează un comunicat de presa.

România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană la capitolul violență domestică. Cifrele arată că o femeie e bătută la fiecare 30 de secunde în țara noastră, dar și că 3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic, începând cu vârsta de 15 ani. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare și asta pentru că cifrele oficiale cuprind doar cazurile care ajung în atenția autorităților.

Se închid ochii si se asterne tăcerea peste o problemă natională pe care autoritățile persistă să o ignore — bătaia în familie nu e ruptă din rai, iar tragediile ne fac de râs în toată Europa. Femei ucise, soti si concubini arestati sau care si-au pus capăt zilelor imediat după agresiuni, familii destrămate, copii martori la tragedii, care rămân în grija rudelor. O undă a violentei care generează alta si alte valuri de drame si agresivitate.

Rareș Năstase, corespondent special Știrile PRO TV, a mers dincolo de datele statistice și a ajuns să stea de vorbă cu femeile abuzate, încercând să afle cum le poate ajuta sistemul să părăsească domiciliul conjugal în care sunt abuzate, dar si care sunt motivele pentru care ele decid să se întoarcă la soții agresori.

”Am fost în mai multe zone din țară, unde sute de mii de femei sunt abuzate anual, iar cazurile diferă atât de mult, de la o persoană la alta. Inițial, am avut unele prejudecăți și nu îmi explicam de ce multe dintre femeile bătute se întorc în mediul în care au fost maltratate, lângă partenerul agresor. Am mers în sate și comune, dar și la oraș, unde filosofia bătăii e ușor diferită. Am vorbit cu femeile care se ascund în centrele unor fundații și care încearcă, repet, încearcă să stea departe de cei care le-au abuzat. Mi-am dat seama cât de mult scârțâie sistemul care ar trebui să le informeze, să le protejeze și să le ajute să se desprindă de cel care le face rău. Am văzut că statul român nu îl corectează pe soțul abuzator, există doar de fațadă, măsuri și demersuri luate pentru a-l consilia și pentru a-l ajuta să înțeleagă că nu procedează bine. Avem centre de consiliere mai mult la oraș și mai puțin în zonele rurale, unde fenomenul bătăii este sport național. Avem prea puțini asistenți sociali și mediatori în școli, nu mai vorbesc de psihoterapeuți gata să intervină imediat ce o femeie depune o plângere sau sesizează poliția. Avem, în general, un sistem care nu le încurajează prea mult să își continue demersul început. Renunță, se întorc într-un cerc al bătăilor și umilinței”, a declarat Rareș.

Fără legi mai aspre și o intervenție eficientă, violența verbală este urmată de cea psihică si fizică, iar de multe ori se ajunge la crimă, la tragedii. În multe cazuri, victimele nu își reclamă agresorii sau își retrag plângerile, de frică sau pentru că dau piept cu presiunea unei societăți care mai mult le blamează și mai puțin le ajută coerent și sistematic. Bătăușii ajung după gratii prea târziu, după ce si-au rănit victima grav sau i-au luat viața.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here