orchestra-radio

O alta seara magica a avut loc la Sala Radio. Muzicieni de mare valoare internationala – Dana Borsan (pian), vocile minunate ale Sorinei Munteanu, Antonelei Barnat, Adrian Dumitru, Cristian Hodrea, energia inepuizabila a Maestrului David Crescenzi, Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio – au redat  noi trairi si interpretari unor partituri, scrise in plina era romantica de Schumann si Rossini.

Stagiunea Radio a ales in aceasta perioada a anului (Post Catolic si Ortodox) versiunea  „Stabat Mater” a compozitorului Italian Gioachino Rossini, desi in istoria muzicii subiectul a fost o sursa de inspiratie pentru multi alti compozitori (Palestrina, Domenico Scarlatti, Pergolesi, Vivaldi, Haydn, Dvorak, Verdi, Poulenc, Szymanowski, Toivo Kaula, Arvo Part).

Cunoscut in zona genului operei prin celebrele titluri „Barbierul din Sevilla”, Cenusareasa, „William Tell”, manierismul orchestral si vocal al muzicii de opera se regaseste si in Stabat Mater fara a se abate de la semnificatia textului religios: „Statea maica-durerarta, langa cruce-nlacrimata,pe cand fiul suferea…” „vede-n chinuri cum se frange, cum isi varsa al sau sange pana sufletul si-a dat”…””Doamne-n ceasul agoniei ,da-mi prin sufletul Mariei  laurii victoriei” „Iar cand trupu-mi va fi rece, fa ca sufletul sa plece spre cereasca glorie. AMIN”

Exista un echilibru intre partile solistice, cor si orchestra prin prezenta, dinamica si dramatism – dirijorul David Crescenzi a avut energia  de a sustine  continuitatea si sensibilitatea acestei lucrari, iar muzicienii i-au raspuns cu aceeasi intensitate. Un salut trimitem si tanarului dirijor Ciprian Tutu care apare prima oara pe afis in pregatirea Corului Academic Radio.

Orchestra Nationala Radio a fost un suport armonic intens in ambele parti ale serii. Concertul in la minor de Schumann a dovedit suplete si naturalete pentru pianista Dana Borsan. Conceput in momente contrastante  Allegro affetuoso, Intermezzo : andantino grazioso, Allegro vivace, acest concert  transmite  energie auditoriului  prin  dialogul temelor dintre solist si instrumente de suflat – oboi, clarinet – variatii numeroase finalizate cu o cadenta pianistica si un final exploziv.

(Scris de Dana Caraman)

145 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here