telemea de ibanesti

Al treilea produs românesc ce a obținut oficial statutul de Denumire de Origine Protejată este reprezentat de „Telemeaua de Ibănești”, fabricată pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş.

„Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini”, a informat Ministerul Agriculturii.

Conform articolului 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform caietului de sarcini aprobat, poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP) cât şi trimiterile şi logourile UE şi etichetele asociate.

În prezent, România are trei produse care au obţinut statutul de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), la nivelul Uniunii Europene: Magiunul de Prune Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti şi Salamul de Sibiu.

140 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here