mircea-albulescu

Actorul Mircea Albulescu a murit vineri dimineață la Spitalul Floreasca, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Bogdan Oprița, citat de Agerpres. Actorul avea 81 de ani. Trupul actorului va fi depus la Teatrul Național.

Mircea Albulescu a jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Național din București, Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic.

Marele actor a fost distins, de-a lungul vieţii, cu numeroare premii, ordine şi medalii:

  • Premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), 2009
  • Premiul Aristizza Romanescu pentru artele spectacolului, Academia Română, 2006
  • Premiul pentru întreaga activitate, Gala Premiilor UNITER, 2005
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare ofiţer, 2004
  • Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică, Ministerul Culturii şi Cultelor, 2003
  • Diploma de Onoare şi Medalia Jubiliară „Magna cum Laude” de către Senatul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti
  • Premiul de Excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc acordat de către Centrul Naţional al Cinematografiei.

Pe numele său real Iorgu Constantin V. Albulescu, Mircea Albulescu s-a născut la 4 octombrie 1934, la București, şi a fost actor, profesor universitar (doctor în Arte), publicist, poet, prozator şi membru al Uniunii Scriitorilor.

În perioada 1985-2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru și Film din București, printre studenții săi numărându-se: Adrian Titieni, Irina Movilă, Florin Piersic jr., Elvira Deatcu, Manuela Harabor și Dragoș Bucur. Din anul 2011 are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, alături de alte personalități ale vieții culturale românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 4 =