control transfuzii sange

Acuzații extrem de grave, privind controlul sângelui din transfuzii în România, au fost lansate de doi specialiști de la Laboratorul Central de Control al Calităţii Sângelui (LCCCS), din cadrul Institutului Național de Transfuzie Sanguină (INTS), respectiv șeful laboratorului, dr. Ovidiu Coban și dr. biol. Maria Dobreanu.

Cei doi au declarat pentru Puterea că, sângele transfuzat în România este verificat doar virusologic, nu și bacteriologic și nici măcar arșii de la Colectiv nu au primit sânge verificat bacteriologic.

„Testarea bacteriologică nu se face la sângele care se distribuie la spitale şi bolnavii de la Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic, nici măcar concentrate trombocitare controlate bacteriologic pentru care ar fi avut o indicaţie transfuzională absolută. Iradierea produselor de sânge, ca şi compatibilizarea sângelui, se face dedicat pentru pacienţi cu identitate cunoscută pe baza indicaţiilor transfuzionale, şi anume: nou-născuţi, copii, pacienţi imunodeprimaţi şi politransfuzaţi, ceea ce nu a fost cazul pacienţilor de la Colectiv”, au declarat cei doi specialiști.

Conducerea INTS și a Centrului de Transfuzii Sanguine București (CTSMB) susține că situația este sub control.

„Controlul de calitate se face conform ghidurilor UE aprobate de MS care recomandă să fie testate 1% din produse, fapt confirmat și de scrisoarea metodologică trimisă CTS-urilor de către DJ. Dr. Coban în 2015. Din raportările pe anul 2015 primite de la CTS-uri se constată că au fost controlate 7.7% din totalul unităților recoltate și 10,04% din concentratele trombocitare. Putem concluziona că sunt respectate recomandările UE. (…)Testarea bacteriologica se face la sângele care se distribuie la spitale. Pacienții de la Colectiv prin arsură le-a lipsit tegumentul care este o barieră protectoare și atunci riscul de infecții crește exponențial. Controlul bacteriologic la CTS s-a făcut conform ghidurilor și in plus pentru siguranță sângele a fost iradiat”, a afirmat pentru PUTEREA, directoarea INTS, dr. Luminița Rusen și directoarea CTSMB, dr. Doina Goșa.

Coban și Dobreanu insistă: „Răspunsul doamnelor Rusen și Goșa se referă evident doar la controlul hematologic al produselor sanguine, deoarece normele U.E. recomandă testarea la 1% din produse doar pentru acest tip de control (nu şi pentru controlul bacteriologic). Este adevărat că fiecare CTS are personalitate juridică şi ar trebui să-şi facă propriul control de calitate la produsele pe care le procesează. Din păcate din raportările pe care le-am primit pentru 2015, doar 14 din 28 de CTS şi-au făcut controlul hematologic de calitate. Datele din raportările pe care le-am primit noi arată cu totul alte valori decât cele comunicate de direcţia INHT, doar CTS Argeş Piteşti a controlat 7,64% din totalul unităţilor recoltate, iar CTS-Bucureşti 0,91%. Media pe cele 14 CTS care ne-au raportat a fost de 2,285% din totalul unităţilor sanguine şi nu de 7,7% (…)D-na Dr. L.Rusen confundă controlul hematologic cu cel bacteriologic. Conform legislaţiei trebuie testate până la 100% dintre concentratele trombocitare, nu 1% dintre produse, după cum reiese şi din Ghidul Consiliului Europei paginile 88-91”.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu,  se declară foarte îngrijorat de informațiile obținute de puterea.ro și a declarat pentru aceștia: „Din ceea ce știm, sunt respectate standardele din domeniu. Însă, fiindcă există aceste acuzații ce nu pot fi trecute cu vederea, trimit Corpul de Control în regim de urgență la INTS, pentru a clarifica situația”.

 

117 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =