IMG_2109

Ateneul Roman a gazduit ce-a de-a treia editie a Festivalului „Dinu Lipatti”. 

Sala a fost  plina, niciun loc liber, studentii au stat cuminti pe treptele lojelor. Pina incepe muzica, exista adesea o stare tensionata de asteptare, de nerabdare.  Invitatul serilor  – pianist si dirijor  – un nume celebru, un artist cu o energie uimitoare, o virtuozitate recunoscuta in toata lumea in mai bine de 4 decenii de concerte: Andrei Gavrilov.
 
Nici partiturile alese nu sunt usoare: Rachmaninov (concertul nr 3 in do nimor pentru pian si orchestra,op 30), Prokofiev (concertul nr 1 in re bemol major pentru pian si orchestra , op 10 ), Maurice Ravel (concertul pentru mana stanga in re major); totul cere energie, tehnica pianistica, virtuozitate interpretativa, putere in discursul muzical , dialog sustinut cu orchestra, cadente, parti de muzica continua, fara intrerupere.  Orchestra Filarmonicii din Bucuresti a reusit, cu mici decalari, sa raspunda maestrului Andrei Gavrilov, facand sa para muzica si mai vie prin aceste mici erori firesti in interpretarile „live” .  
Energia muzicienilor, a solistului se unesc cu cea a auditorilor ca, in final, lumea sa aplaude, sa aclame si sa se bucure de tot ce au trait. 
Primavara anului 2016 continua in sectiunea internationala a Festivalului Valdres Sommersymfoni din Norvegia si in  Icelandic Chamber Music Festival cu concerte, master-class-uri unor interpreti de talie internationala  pentru a readuce  in atentia publicului romanesc, norvegian si islandez coplesitoarea personalitate a celui care a fost considerat unul dintre cei mai buni pianisti ai secolului XX, DINU LIPATTI.
(Dana Caraman)
103 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =