vlad alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a anunțat demisia pe pagina sa de facebook.

Pe aceeași rețea, fostul ministru a trecut în revistă activitatea sa din Executiv.

„Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Național al Patrimoniului și am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului național, în situația urgentă a deteriorării lui accelerate. Am inițiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanțare prin care statul român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, iar cea dintâi operațiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziția lucrării ‘Cumințenia Pământului’ a lui Constantin Brâncuși”, a scris Vlad Alexandrescu. De asemenea, e a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO și că a dat expresie „așteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO”.

„Am intervenit direct în șantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluțiilor inovatoare care să relaționeze comunitatea muzeală cu cea creativă”, a mai precizat Alexandrescu.

Ministrul demisionar a susținut că a construit grupuri de lucru, platforme și modalități dinamice de consultare publică, încercând aducerea unei noi viziuni și „scoaterea” managementului instituțiilor publice de cultură dintr-o stare „anchilozată și letargică”.

„În domeniul cinematografiei, am lansat un șantier vast menit să reechilibreze distanța dintre reușitele calitative ale cinematografiei românești în țară și în lume și disfuncționalitățile unui sistem administrativ și instituțional vetust și depășit de viteza excepțională de evoluție a sectorului. Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul ‘Orașe europene’ de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele șantier dedicat filmului derulat în mandatul meu”, a mai explicat Alexandrescu.

Pe fondul scandalului de la Opera Națională, premierul Dacian Cioloș i-a cerut ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, demisia, scrie Mediafax.

Se pare că, în Guvernul României, a început curățenia de primăvară. Vlad Alexandrescu ar fi al treilea ministru care părăseşte Cabinetul Cioloş, după ministrul Muncii şi ministrul Fondurilor Europene.

119 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =