pfz.alrgn

Compania americană Pfizer Inc a anunțat că renunță la preluarea companiei rivale Allergan Plc, pe care ar fi achiziționat-o cu 150 miliarde de dolari.

Această decizie a fost luată după ce administrația Obama a luat în vizor tranzacția în urma căreia Pfizer și-ar fi mutat sediul fiscal în Irlanda, unde este înregistrat și Allergan, pentru a beneficia de o taxă pe companii mai mică, informează Agerpres citând surse externe.

În Irlanda, taxa pe companii este de 12,5%, față de 35% în SUA. Compania Allergan încă derulează majoritatea operațiunilor din New Jersey (SUA).

Cele două companii farmaceutice urmau să anunțe tranzacția miercuri dimineața, după ce Consiliul de Administrație al Pfizer a decis marți oprirea negocierilor, susțin sursele. Dacă Pfizer ar fi preluat Allergan — producătorul Botox — ar fi devenit cel mai mare producător mondial de medicamente.

Marți, acțiunile Allergan au scăzut cu 15%, un indiciu că mulți investitori se așteptau la eșecul tranzacției, în timp ce titlurile Pfizer au urcat cu 2,1%.

Preluarea Allergan de către Pfizer ar fi dat naștere unui colos farmaceutic cu o valoare de piață de 330 miliarde de dolari și vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piața farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Începând din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni și achiziții, în urma căruia marii producători de medicamente și-au preluat rivalii mai mici, iar numărul producătorilor de medicamente generice s-a redus în urma consolidării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here