atac de cord

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit de cele mai multe ori și atac de cord, este o urgență medicală reprezentată de întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice.

Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere bruscă de piept (în mod specific răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului), dispnee, grețuri, vomă, palpitații, transpirații și neliniște (adeseori descrisă ca o senzație de moarte iminentă).

Nu toate persoanele au aceleași simptome în infarctul miocardic însă, ocazional, și factorii de stres pot declanșa un atac de cord.

Prof.dr. Crina Sinescu, șef al clinicii de cardiologie de la Spitalul Bagdasar din București, a precizat, pentru MagnaNews, cum pot fi recunoscute semnele unui infarct:

“Relativ uşor dacă suntem avertizaţi. Şi aici, la avertizare, doctorii pot să aibă un cuvânt de spus. Contează foarte mult şi vârsta. Pentru că, absolut rarisim, se poate întâmpla să fac un infarct la vârsta de 20 de ani. Şi atunci când se întâmplă, în general se întâmplă pentru că m-am născut cu o boală care se se numeşte congenitală. Nu este vorba deci de o boală a populaţiei ci, modificări cu care m-am născut. Aşadar, orice durere pe care o am în zona pieptului ori pe o suprafaţă mai mare a pieptului sau în osul stern, trebuie luată în calcul şi semnalată. De asemenea, orice astfel de durere pe care o am, atât ca femeie cât şi ca bărbat care am depăşit vârsta de 50 de ani, care sunt şi mai grăsun sau am tensiunea mai mare decât 14, sau care am constat că am nişte grăsimi în sânge mai mari decât normalul, sau care am un diabet zaharat sau sunt fumător, trebuie sesizată medicului. Aşadar, dacă durerea se repetă, merită să-mi iau o oră de învoire de la serviciu şi să mă duc la medicul de familie, să mă consulte şi ulterior să îmi facă o electrocardiogramă dacă e cazul. Nu înseamnă că trebuie să devin ipohondru, dar e bine să fiu atent şi avertizat că mi se poate întâmpla şi mie care sunt ministru, prim-ministru, preşedinte, strungar sau şofer sau casnic. Se poate întâmpla oricui”, a declarat medicul cardiolog prof.dr. Crina Sinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here