„După Panama Papers,Uniunea Europeană ar trebui să impună transparență totală!”

 

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, membru în Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European, solicită schimbarea totală a practicilor financiare din interiorul UE.

 

Scandalul Panama Papers (PP) ar trebui să determine schimbări majore în transparentizarea tranzacțiilor financiare consideră europarlamentarul Cătălin Ivan. PP arată că ascunderea afacerilor și a profiturilor în spatele unor companii paravan din paradisuri fiscale duce la scăderea, mai pregnantă, a încasărilor la bugetul UE. Pe lângă dumpingul taxelor, făcut deliberat chiar de către guverne ale statelor membre UE, scandalul Panama Papers arată dimensiunea reală a sumelor care eludează sistemul european de impozitare. Sunt cel puțin zeci de miliarde de euro cumulate prin aceste pierderi care ar trebui să ajungă în bugetul Uniunii. „Ca să înțelegem mai bine necesitatea transparentizării tranzacțiilor financiare, Fondului pentru Azil, Imigrare și Integrare i-au fost alocate 8.4 miliarde de euro în contextul crizei imigranților. Cu o simplă decizie de transparentizare a tranzacțiilor, fondurile destinate gestionării crizei imigranților s-ar putea ușor dubla. Dar putem vorbi și de criza șomajului în rândul tinerilor și așa mai departe. Comisia Europeană trebuie să se trezească din amorțeala birocratică și să înceapă să lucreze cu adevărat pentru cetățenii europeni!” a afirmat europarlamentarul român Cătălin Ivan. Acesta propune înăsprirea practicilor financiare europene: „Dacă există voință politică, există și soluții! Orice companie din afara UE care face tranzacții financiare de orice fel trebuie să se supună unor reguli stricte de transparență. În caz contrar, să nu mai poată face afaceri nicăieri în Uniune, cu nici un stat membru!”.

Vizavi de numele deja vehiculate în presă de români implicați în afaceri dubioase din domeniul energiei, europarlamentarul român a venit cu o propunere pentru evitarea unor astfel de pierderi pentru Statul Român. „O soluție posibilă pentru evitarea unor contracte oneroase care să aducă pierderi Statului este chiar în mâna autorităților locale și centrale. În alcătuirea caietelor de sarcini se poate trece negru pe alb ca firma contractantă să aibă sediul în România sau într-un stat membru al UE. Astfel se evită foarte eficient folosirea de firme fantomă din paradisuri fiscale unde nu pot fi urmărite și trase la răspundere”.

The annuel report of the European Court of Auditors
The annuel report of the European Court of Auditors

Încă din anul 2013, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, purtător de cuvânt național pentru Comisia Specială de Taxe din grupul S&D, îl atenționa pe comisarul European pentru Stabilitate Financiară, Jonathan Hill vizavi de tărăgănarea transparenței fiscale, în special raportarea publică totală a profiturilor. Doi ani mai târziu, europarlamentarul român făcea presiuni în cadrul comisiei speciale TAXE pentru sancționarea practicilor unor state membre prin care favorizau mari companii în a eluda taxe și impozite naționale și europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here