cerasela-bechir

Maria Cerasela Bechir, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice ”Nicolae Cajal”, și-a anunțat candidatura la Primăria Comunei Berceni.

 • Cum ati ajuns să activați în domeniul social?
 • Să nu credeți că este mare înghesuială în acest domeniu. În primul rând, toate persoanele de care trebuie să te ocupi au nevoie de ajutor. Ca activist social ajungi un fel de ”mama India” în care, de regulă, dai și nu primești nimic. Tocmai asta este izvorul pasiunii: să fii util! Vă dau cea mai mare asigurare că în domeniul protecției sociale în care activez eu nu există șpagă.
 • Prezentați-ne un istoric al carierei dvs.?
 • Încă de când eram adolescentă simțeam o atracție față de persoanele în dificultate. Simțeam nevoia să vorbesc cu ei să le rezolv anumite probleme mărunte, să simtă că sunt atașată de ei. Debutul adevărat în asistență socială instituționalizată a venit o dată cu accesul meu la cunoașterea legislatiei și a sistemului național de  asistență social. Oficial, în anul 2003, eram deja angajată la Direcția Protecția Copilului Ilfov, care mai apoi s-a transformat în DGASPC Ilfov și am făcut cunoștință cu întreaga problematică a protecției, de la minor și până la vârstnic. Apoi am ajuns pe centrele rezidențiale din București în cadrul DGASP Sector 1, unde m-am ocupat cu predilecție de persoanele adulte cu dizabilități, iar apoi m-am specializat în domeniul persoanelor vârstnice și mi-a fost încredințat CPVMB Cajal (fostul Spital Caritas). La această instituție, am deja 4 ani vechime.
 • Cum a decurs formarea dumneavoastră profesională?
 • Cel mai important consider masteratul de asistență socială și sănătate pe care l-am absovit la Facultatea de Sociologie si Asistență Socială din cadrul Universității București, unde am avut ocazia să cunosc profesori de mare anvergură în domeniul sociologiei precum Eugen Blaga eminent specialist in acest domeniu, academician Catalin Zamfir impreuna cu doamna profesor Elena Zamfir, adevărați titani în domeniu, Cernescu Traila care, deși a plecat dintre noi, a lăsat o amprentă puternică în sociologia vârstnicului. Un rol mare în cariera mea didactică a fost preferința pentru securitatea alimentară și stăpânirea indicatorilor din acest domeniu pentru protecția noastră a tuturor. Aici as vrea sa mentionez doctoratul pe care l-am obtinut sub îndrumarea unor oameni memorabili precum: Nicolae Voiculescu  coordonatorul lucrării mele – profesor universitar doctor in cadrul ASAS, profesor doctor Vasile Cociu, profesor și director din cadrul ASAS, Mihail Dumitru. Regret și nu vreau să mi-o luați ca impolitețe, dar nu reușesc să prezint toți profesorii eminenți cu care am colaborat pentru că sunt foarte mulți.
 • Sunt câteva lucruri pe care ați vrea să le punctați în activitatea dumneavoastră profesională?
 • Cele mai frumoase amintiri din acest punct de vedere le am la începuturile  activitatii mele când făceam cunostință cu partea interesantă a acestei activități, dar și cu aspectele dificile care uneori sunt greu de administrat. Însă acumularile acestea s-au transformat în salturi calitative la Complexul de servicii medico-sociale București, unde am reușit să aplic ceea ce am învățat până atunci. Când trebuie să mă prezint pe mine pot fi interpretată ca lipsita de modestie, dar aici mi-am valorificat priceperea și atracția mea catre acest domeniu. Căminul Cajal este consecința rezultatelor de la  Complexul de pe Soseaua Berceni si acest lucru este evident.
 • Cum vedeți dezvoltarea acestui domeniu?
 • Nu vreau să mă opresc la acest nivel si visez la un sistem integrat zonal și chiar național. Cred cu tărie că modelul de la Caminul Cajal se poate aplica în toată țara. Cred de asemenea că legislația este rămasă în urma realităților sociale, iar problemele ridicate în aceat domeniu, extrem de delicate, se pot rezolva nu  numai cu vointa politica, ci și cu dragoste față de oameni. Perspectiva imediata ar reprezenta-o alocațiile bugetare pentru menținerea acestor domenii, astfel să nu mai vorbim de lipsa medicamentelor și alocația de hrană în medie de 12 lei pe zi pentru un om suferind. Perspectiva pe termen mediu ar trebui să o reprezinte construcția sistemului integrat de protecție socială care trebuie să fie uniforma, echitabilă și performanța așa cum sunt școlile, spitalele si așezămintele de cult.
 • E adevărat că veti candida la Primăria comunei Berceni?
 • Da, este adevărat, am foarte mulți prieteni în Comuna Berceni și sunt profesor formator în această comună, astfel ca mulți dintre cetățenii comunei Berceni să își manifeste o noua profesie atât în România, cât și în străinătate în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice. Mai nou am și domiciliul în această comună. Aș vrea să vă asigur că acest exercițiu politic îl fac tocmai pentru a avea acces la decizia din domeniul protecției sociale care mă caracterizează.
 • Aveți proiecte concrete pentru Primăria Berceni?
 • Vreau să am cel puțin un așezământ de talia Căminului Cajal în comuna Berceni, vreau sa construiesc o stare de spirit a solidarității într-o comunitate umană astfel ca nimeni să nu se simtă singur. Politicul nu este  o noțiune abstractă și politicianul nu ar trebui să fie atras numai de avantaje.Primarul  trebuie sa fie constructorul încrederii vointei politice, prieteniei și dezvoltării comunității respective. Cred cu convingere că numai atunci el își atinge menirea pentru care a fost ales.
88 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 7 =