predeal

Luni, la Predeal, a debutat conferinta „Serviciile de îngrijire pe termen lung şi schimbările demografice”, care a reunit directori de centre destinate vârstnicilor, medici implicati în cercetarea de geriatrie, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Lucian Bala, director general Bella România, a apreciat că, în 2032, vom avea o criză majoră în sistemul de asigurări sociale şi medicale acordate vârstnicilor, dacă statul nu intervine de acum cu măsuri corespunzătoare sustenabilităţii unui program social pe termen lung.

Volker Rasche, specialist în managementul politicilor sociale din Germania, a vorbit despre procedurile noi privind nivelele de îngrijire în centrele pentru vârstnici. Rasche a precizat că, în Germania,  persoanele vârstnice beneficiază de acelasi tarif, indiferent dacă optează pentru un centru privat sau public, pentru că subvenţia acordată de stat este aceeaşi.

România se confruntă deja cu consecinţele economice si sociale complexe ale unei populaţii aflate într-un proces lent, dar continuu, de îmbatrânire demografică. Ultimii 22 de ani s-au caracterizat prin continuarea scăderii numerice a populaţiei cu aproape 1,9 milioane de locuitori. Schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor faţă de propria reproducere, creşterea mortalitătii precum şi migraţia externă, au făcut ca populaţia României să se reducă constant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here