alenka potanga

Dupa anii de comunism cu cenzura in toate planurile si mai ales in cel cultural, muzica de jazz ia amploare. Muzicieni de excelenta calitate au importat-o, au studiat-o si au redat-o publicului iubitor de acest gen muzica.

Improvizatia este parte a jazzului, dar aceasta stiinta armonica, ritmica, dinamica, tehnica se creaza dupa multi ani  de pregatire muzicala. Transpunerea nu este numai in sunete, ci si sufleteasca, face parte din exprimarea acestei muzici si din intelegerea ei.

Sambata seara, am avut placerea sa ascult un tinar cuplu al jazzului, format muzical si reunit in Dublin, la Newparck Muzic Centre: Aleka Potanga si Chris Guifoyle, care au redat intr-un loc neconventional  un cadru de calitate al genului. Aleka a studiat 20 de ani violoncelul, iar Chris provine dintr-o familie cu traditie in muzica de jazz a spatiului irlandez.

Artistii au transmis cunoastere, placere, talent, munca, emotie , relaxare, variatie, improvizatie – toate au redat un moment de calitate muzicala.

Urmatoarea ocazie de a auzi acesti tineri este colaborarea  din luna noiembrie cu Big Bandul Radio, formatie de traditie  a jazzului romanesc unde artisti romani valorosi si recunoscuti pe plan national si international au descris publicului  calitatea muzicii de jazz. Pana atunci, luni 4 aprilie, la Sala Radio, ora 19, Big Bandul Radio o are invitate pe solista Luiza Zan si va asteapta  la o seara de inalta calitate a „Jazzului pe Romaneste”.

(scris de Dana Caraman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here