dirijor ciprian tutu

Ciprian Țuțu este unul dintre dirijorii care contează în peisajul muzicii românești. De curând, a optat pentru una dintre provocările profesionale care îți pot schimba viața în mod radical, devenind dirijorul Corului Academic Radio.

  • Sunteți născut și format muzical în Brasov. Cum v-ați adaptat și cum v-a adoptat Capitala?
  • Într-adevăr, formarea și activitatea mea profesională sunt legate în mare parte de orașul natal, Brașov. Acolo am avut ocazia să îi întâlnesc pe cei doi maeștri care mi-au determinat formarea ca dirijor: în primul rând Nicolae Bica, cel care m-a inițiat în arta dirijatului și cântului coral și Ludovic Bács, cu care am studiat dirijatul vocal-simfonic. Despre concursul pentru postul de dirijor la Corul Academic Radio am auzit foarte târziu, fapt pentru care m-am înscris la concurs în ultima clipă. Am luat-o ca pe o provocare profesională, un test personal, o ocazie pe care mi-am spus că nu trebuie să o ratez. Și, în urma audiției, am avut bucuria să aflu că atât comisia, cât și întregul ansamblu m-au ales cu decizie unanimă.… A fost o schimbare bruscă pentru mine, în sensul că a trebuit să renunț la o serie de proiecte artistice pe care le aveam în derulare la Opera Brașov și alături de colegii din cvintetul vocal Anatoly, dar m-a incitat oportunitatea de a colabora cu un ansamblu național de prim rang, așa cum este Corul Academic Radio. Adaptarea a venit foarte natural, deoarece atât eu, cât și membrii corului am simțit că suntem animați de aceeași pasiune și dăruire pentru arta corală.

Reîntoarcerea ”la prima dragoste”

  • Din poziția de dirijor al Corului Operei din Brașov ați venit în fața Corului Academic Radio. Veți debuta în fața publicului, în această nouă postură, acum, curând. Ce înseamnă pentru cariera dumneavoastră această schimbare?
  • A fost o despărțire neașteptată de colectivul Operei Brașov, în mijlocul stagiunii, după aproape patru ani de colaborare reușită. Însă această etapă nouă marchează de fapt o reîntoarcere ”la prima dragoste”. Activitatea dirijorală mi-am început-o în anul 2000, alături de Corul Gheorghe Dima din Brașov, cu care am realizat de-a lungul timpului diverse proiecte a cappella și vocal-simfonice, în țară și străinătate. (Dacă tot am amintit de dragoste, tot în corul Gheorghe Dima mi-a întâlnit și jumătatea în plan personal). Corul Academic Radio este prin excelență un ansamblu dedicat marelui repertoriu vocal-simfonic, însă, în buna măsură, multitudinea de concerte a cappella de facturi și stiluri diferite, susținute sub conducerea predecesorilor mei, precum și panoplia primelor audiții pe care le putem regăsi în fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române, fac din această formație una foarte elastică și valoroasă. După două apariții în concerte vocal-simfonice ce au avut loc deja (Stabat Mater de Rossini și Daphnis et Chloé de Ravel), urmează concertul a cappella din 14 aprilie, intitulat Voci de porimăvară. Primăvara este anotimpul renașterii, bucuriei, frumuseții, schimbării. Practic, semnificația acestui concert ar putea fi aceea a unui ”nou început”, atât pentru dirijor, cât și pentru ansamblul pe care acesta îl conduce. Este un concert care propune (în cea mai mare parte) un conținut nou, variat, care trece prin aproape toate stilurile muzicale, pornind de la Renaștere și ajungând până în contemporaneitate, scrutând atât spațiul componistic românesc, cât și pe cel universal.
  • Este importantă comunicarea cu oamenii. Ați reușit într-un timp relativ scurt de când ați început pregătirea concertului să ajungeți la acea parte de sens muzical și interpretare cu membrii Corului Radio?
  • Muzica în sine este o formă de comunicare între oameni. În lucrul cu corul dirijorul îmbină comunicarea verbală cu cea non-verbală (gestuală). Tot ceea ce trebuie să faci în fața unui ansamblu, toate deciziile muzicale pe care le iei trebuie să fie argumentate și închegate într-un plan logic de acțiune, într-o viziune clară și coerentă. Dacă în concert exprimarea dirijorului vine natural și sincer, coriștii sunt educați să răspundă pe măsură. Membrii Corului Radio sunt muzicieni care au în general calități tehnice și artistice foarte bune. Chiar dacă timpul de pregătire a concertului nostru a fost unul destul de scurt, sunt convins că în 14 aprilie membrii corului vor cânta așa cum o fac întotdeauna: cu dăruire, cu pasiune și plăcere.
  • Care sunt proiectele de viitor?
  • Până în momentul de față m-am putut bucura de sprijinul și aderența totală a membrilor corului în raport cu metoda de lucru pe care am implementat-o în cadrul repetițiilor, cu repertoriul propus. Pe lângă titlurile vocal-simfonice care vor fi în programul stagiunii viitoare, îmi doresc să putem dezvolta în paralel proiecte a cappella, în care să abordăm lucrări necântate sau prime-audiții, dar să lăsăm și mărturii ale activității noastre pentru posteritate, prin înregistrările pe care le vom realiza.

(Interviu realizat de Onny Sîrbu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here