barack obama

Barack Obama, președintele SUA, a declarat miercuri că Statul Islamic (SI) este ”în defensivă” în Irak și în Siria, precizând că mulți dintre liderii grupării jihadiste au murit și numărul combatanților săi a scăzut, informează AFP.

”În prezent, pe teren în Siria și în Irak, Statul Islamic este în defensivă și noi suntem în ofensivă”, a declarat președintele american la încheierea unei reuniuni cu echipa sa de securitate națională, la sediul Agenției Centrale de Informații (CIA).

Jihadiștii ”n-au înregistrat din vara trecută decât o singură operațiune la sol soldată cu succes. Conducerea sa a trecut prin luni dificile”, a afirmat Barack Obama, estimând că tendința va continua în săptămânile și lunile următoare.

”Rândurile combatanților lor sunt estimate a fi la cel mai redus nivel de doi ani și tot mai mulți dintre ei realizează că luptă pentru o cauză pierdută”, a mai precizat președintele american.

Obama a readus în discuție modul prin care Statul Islamic poate fi combătut și anume, prin încetarea războiului civil din Siria. Președintele american a insistat asupra hotărârii SUA de a-și continua eforturile diplomatice pentru încetarea ”acestui oribil conflict”

Negocierile de pace privind Siria au fost reluate miercuri la Geneva, având drept obiectiv instaurarea unei tranziții politice, dar, în acest punct, rămâne în continuare o prăpastie reală între Damasc și opoziție.

Subliniind faptul că încetarea ostilităților în teren de șase săptămâni a permis salvarea de vieți omenești și accesul ajutoarelor umanitare, Obama a reamintit, de asemenea, în ce punct armistițiul este ”precar”.

Coaliția internațională formată din circa șaizeci de țări și condusă de SUA a efectuat în mai mult de un an și jumătate circa 11.000 de lovituri aeriene împotriva jihadiștilor în Siria și Irak, paralel cu operațiuni ale armatei siriene și ale aliatului său rus, precum și ale forțelor irakiene.

Sursa: agerpres.ro

154 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here