panama_papers ancheta jurnalistica

O anchetă jurnalistică mondială a scos la iveală faptul că peste 128 de politicieni și demnitari din întreaga lume, miliardari, celebrități, sportivi, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați, ale căror activități au ruinat viața a sute de milioane de oameni, se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, informează publicațiile Le Monde și Le Soir.

International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informațiile de la o sursă anonimă – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume, reușind să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic „Panama Papers”.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-și disimula averile sunt enumerați membri ai anturajului președintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul șef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Sunt evocate și nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului președinte al UEFA, Michel Platini, relatează Agerpres citând Le Monde și Le Soir.

Publicația belgiană Le Soir promite că în zilele următoare va face numeroase dezvăluiri despre belgienii care și-au ascuns patrimoniile prin paradisurile fiscale, precizând deocamdată că numărul lor este de 732.

În centrul acestei „pânze de păianjen” se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale. Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

Le Monde subliniază că aceste informații ar fi rămas în continuare secrete dacă o sursă anonimă nu ar fi început anul trecut să transmită această ‘mină de aur’ jurnaliștilor publicației germane Süddeutsche Zeitung, care a reușit astfel să cerceteze acuzațiile de fraudă ce au vizat atunci Commerzbank, a doua bancă a Germaniei. Remarcând însă volumul datelor, cotidianul german a cerut sprijinul ICIJ, care a inițiat astfel investigația anunțată acum și care ar putea fi în zilele următoare sursa unor dezvăluiri cu numeroase implicații.

Pentru România, RISE Project este partenerul proiectului de investigație global #PanamaPapers.

Sursa foto: riseproject.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here