muncitori
Românii vor putea să își caute loc de muncă în Eleveția,în cel mai scurt timp,întrucât nu vor mai exista restricții pe piața muncii din această țară. Concret, Ministerul Afacerilor Externe anunţă ridicarea restricțiilor impuse cetățenilor români (și bulgari) pe piața muncii din Confederația Elvețiană începând cu data de 1 iunie 2016.
Măsura adoptată de autoritățile federale elveţiene confirmă calitatea relației bilaterale și reprezintă, totodată, un factor favorizant în consolidarea cooperării politice şi economice dintre cele două state. Conform Acordului dintre Confederația Elvețiană şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor, extins la România şi Bulgaria la 1 iunie 2009, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene se face în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani (2 ani + 3 ani + 2 ani, din 2009 până la 31 mai 2016).
Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii se încheie în data de 31 mai 2016. În cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvețian va putea activa o clauză de salvgardare valabilă până la 31 mai 2019, se arată într-un comunicat de presă al MAE. Informaţii privind accesul pe piaţa forţei de muncă elveţiene, precum şi informaţii referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale pot fi consultate pe site-ul Ambasadei României la Berna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here