happy earth day

În fiecare an, la nivel mondial, în data de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare a luat naștere în Statele Unite ale Americii (SUA) într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de aproximativ 20 de milioane de cetățeni americani, majoritatea tineri și foarte tineri.

În anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Ziua de 22 aprilie a fost declarată în 2009, de Organizația Națiunilor Unite (ONU), ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Ziua Pământului a devenit un eveniment anual în foarte multe comunități din întreaga lume. Celebrarea acestei zile oferă deosebita oportunitate de a unii oamenii pentru a realiza acțiuni benefice tuturor. Foarte des, se lansează proiecte al căror efect este de a realiza beneficii comunității și ajută la intarirea legăturii dintre grupurile comunității.

În 2016, zilele dedicate Pământului au țeluri comune pornind de la tema „Arbori pentru Pământ”. Această temă  propune ca misiune principală lărgirea și diversificarea mișcării pentru mediu, la nivel mondial, potrivit site-urilor earthday.org. / un.org. Printre obiective se află și mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Tema din acest an pregătește atingerea obiectivului de plantare a 7,8 miliarde de copaci în următorii cinci ani, când aniversarea planetei va ajunge la a 50-a ediție. Acțiunea de plantare a copacilor a fost demarată avându-se în vedere faptul că aceștia ajută la combaterea schimbărilor climatice. Copacii absorb CO2 în exces și substanțele dăunătoare din atmosferă, ne ajută să respirăm un aer curat și contracarează pierderea speciilor.

Anul acesta, de Ziua Pământului, este programată ceremonia de semnare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, la sediul ONU din New York, de către Statele Unite, China și alte aproximativ 120 de țări.

Motorul de căutare Google celebrează Ziua Pământului printr-un doodle special.

De asemenea, rețeaua de socializare Facebook urează tuturor, printr-o setare specială, „O zi a Pământului Fericită”.

Foto: Doodle Google; celebrare Facebook

poza google earth dayFb happy earth day

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here