alpinista dor geta popescu

Alpinista Dor Geta Popescu, în vârstă de doar 12 ani, a reușit să atingă, pe data de 18 mai, vârful Denali, supranumit ”Gigantul” Americii de Nord, conform datelor oferite de Clubul sportiv montan ”Altitudine”.

Denali este situat la 345 km sud de cercul polar de nord, în Alaska, și este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) și Aconcagua (Argentina).

”Da, mă bucur imens, încă o dată tot mai sus! Este un record muncit, atât în antrenamente, cât și în parcurs. Este o reușită pe care mi-am dorit-o foarte mult și pentru care eram gata să rămân pe munte 30 de zile, limita fizică maximă în aceste condiții climatice extreme. Dar nu a fost cazul! Totul a mers perfect, m-am simțit excelent, am tras fiind foarte concentrată și hotărâtă. Am atins vârful după 7 zile de efort și muncă, de tras sania cu 20 de kilograme de echipament, de amenajat adăposturi pentru cort, de urcat și coborât în aclimatizare, de mari emoții! Iar în final, imensa bucurie a vârfului, a reușitei!”, a spus Dor Geta Popescu.

Denali (anterior McKinley), cu o înălțime de 6190 metri, este un munte cu grad înalt de dificultate dat de diferența mare între bază și vârf — din acest punct de vedere este considerat mai înalt decât muntele Everest — și de condițiile extreme de temperatură și climă: vânt puternic, furtuni de zăpadă și temperaturi foarte joase. De altfel, Denali este considerat cel mai ”rece” munte din lume. Statistic, între 30 și 50% din cei care vizează vârful reușesc în tentativa lor.

Reușita sportivei Federației Romane de Alpinism și Escaladă, Dor Geta Popescu, constituie egalarea unui record mondial de vârstă stabilit în anul 1995 de americanca Merrick Johnston. Pentru Geta, Denali este al patrulea vârf din circuitul 7 Summits, după Kilimanjaro, Elbrus și Aconcagua.

De la vârsta de 10 ani, Dor Geta Popescu reprezintă România în expediții în munții înalți ca membră a ”Altitude Expeditions Team”. După recordul mondial de vârstă din februarie de pe vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei, având 6.960 metri, Geta reușește încă două recorduri mondiale în mai puțin de 20 de zile — 5 mai 2016 — Pico de Orizaba, 5.636 m, cel mai înalt vulcan din America de Nord, și 18 mai 2016 — Denali, 6.190 m, cel mai înalt munte din America de Nord.

Alpinista Dor Geta Popescu, este componentă a lotului național de escaladă copii, având titluri de campioană națională la categorii de vârstă, clasări pe podium la competițiile balcanice și concursurile de Grand șlam europene.

Sursa: agerpres.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here