vot.stampila

Cetăţenii cu drept de vot ai Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România,vor putea vota la data de 5 iunie a.c., la alegerile autorităţilor administaţiei publice locale.

Inspectoratul General pentru Imigrări reaminteşte cetăţenilor Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene că pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi rezidenţă acordată de legislaţia statului român, pentru perioade mai mari de trei luni, au obligativitatea de a-şi înregistra rezidenţa pe teritoriul ţării noastre.

”Astfel, cetăţenii europeni pot solicita formaţiunii teritoriale a Inspectoratului General pentru Imigrări, din judeţul în care locuiesc, emiterea unui certificat de înregistrare a rezidenţiei. Do­cu­mentul se emite în aceeaşi zi, în baza unei cereri şi a documentelor justificative, în funcţie de scopul şederii pe teritoriul României, şi este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai mică de un an.

De asemenea, după o şedere continuă şi legală pentru o perioadă mai mare de 5 ani, puteţi solicita acordarea rezidenţei permanente şi emiterea unei cărţi de rezidenţă. Valabilitatea cărţii de rezidenţă permanentă este de 10 ani de la data emiterii, cu excepţia celor care se eliberează persoanelor cu vârsta de până la 14 ani, a căror valabilitate este de 5 ani.

Cetăţenii Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, po­sesori ai acestor documente, au obligativitatea de a solicita prelungirea ulterioară a dreptului de şedere, cu 30 de zile înaintea expirării, în cazul cărţii de rezidenţă şi nu mai târziu de ultima zi de valabilitate a documentului, pentru certificatul de rezidenţă.Nerespectarea de către cetăţeni a obligaţiei de a se prezenta, în termenul prevăzut de lege, în vederea luării în evidenţă, dar şi de a solicita prelungirea dreptului de şedere atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amendă. Totodată, reamintim cetăţenilor cu drept de vot ai Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România că, la data de 5 iunie a.c., la alegerile autorităţilor administaţiei publice locale pot vota”, se arată într-un comunicat al MAI.

 

 

2 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 9 =