reciclare.program

Un proiect de colectare a deșeurilor, implementat de GreenTech, în valoare de 2,3 milioane de euro, din care 1,09 milioane de euro finanțare norvegiană, va face ca 23 de orașe din România să devină mai curate, conform datelor prezentate, marți, într-o dezbatere de specialitate.

Proiectul de finanțare este administrat de către Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian privind dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene și face parte din Programul „Inovare Verde în Industria din România”, informează Agerpres.

Potrivit inițiatorilor, în cadrul proiectului au fost achiziționate 35 de camionete pentru colectarea deșeurilor reciclabile, 25 de unități pentru presarea deșeurilor, 4 autoturisme și 25 de moto-stivuitoare.

„Proiectul va fi implementat în 23 de orașe din România, cu obiectivul de a prelua 15.210 de tone de deșeuri reciclabile pe an de la diverse categorii de generatori: retaileri, societăți comerciale, locații HORECA, clienți industriali, clădiri de birouri, cât și de la populație. În plus, pentru operarea punctelor de colectare menționate vor fi generate minim 70 de locuri de muncă noi”, notează GreenTech.

Noul serviciu de colectare poartă numele „Sigurec Mobil” și integrează sisteme performante pentru colectarea deșeurilor. Astfel, toate camionetele sunt dotate cu echipamente de cântărire și operează pe baza unui software inteligent ce înregistrează în timp real tranzacțiile efectuate. În felul acesta, sunt furnizate date clare și precise, precum tipul și greutatea deșeurilor colectate. În acest mod este asigurată transparența și trasabilitatea materialelor către fabricile de reciclare.

Proiectul a fost implementat în perioada noiembrie 2015 — aprilie 2016.

GreenTech procesează, anual, 130.000 de tone de ambalaje PET, din care rezultă aproximativ 95.000 de tone de fulgi PET spălați.

Obligația asumată de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană este de a atinge, până în anul 2020, un nivel de reciclare a deșeurilor de minimum 50% din deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă. În prezent, rata de colectare separată și valorificare a deșeurilor municipale este de circa 5%, pe lângă pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacității de transformare a deșeurilor în materie primă, ca parte a circuitului economic al deșeurilor, conform datelor GreenTech.

164 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here