Vicepremierul Vasile Dîncu, originar din Runcu Salvei, un sat din Bistrița-Năsăud, a purtat costum popular și un clop cu șapte rânduri de pene de păun. ”Cred că zona noastră merită să fie patria costumului popular, este cu adevărat o insulă de românitate care nu s-a pierdut de sute de ani. Noi ne-am născut în costume populare, după aceea ne-am stricat, îmbrăcându-ne în costume de alt fel”, a declarat vicepremierul.

Manifestările Maialului Năsăudean au debutat duminică, la ora 12,00, cu parada costumului popular românesc, care a avut ca punct final stadionul din localitate. Parada elevilor năsăsudeni este un eveniment consacrat în zonă și se desfășoară încă din perioada interbelică.

Pe gazonul stadionului, participanții au format cercuri concentrice și au învățat să danseze Roata de la Runc de la maestrul coregraf Marin Barbu (Nea Mărin) și creatoarea de costume populare din comuna bistrițeană Salva, Virginia Linul. Dansurile au fost primite cu aplauze de către spectatori, care au umplut tribunele și zona din jurul stadionului.

 

 

145 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 9 =