Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu a găzduit, sâmbătă, primul atelier din cadrul proiectului cultural ”România Identitară”, campanie inițiată de Societatea Română de Psihanaliză.

Astfel, intelectuali din diverse discipline au dat start unui cadru de dezabatere profesionist de definire a identității naționale si europene, dar și posibilitățile de redobândire a personalității comunitare fragmentată de 50 de ani de comunism.

Profesorul Nicolae Mandea, rector UNATC,  a descris votul britanicilor de ieșire din Uniunea Europeană ca pe o criză majoră a spațiului în care trăim: ”Nu cred că e o criză identitară britanică, dimpotrivă, de peste 60 de ani, este o perioada de evidentă afirmare a identității britanice în lume. Este o criza de identitate a comunității europene, ea este în criză acum. Șansa comunității europene ar fi o luptă pentru civilizație. Dacă asta se pierde sau nu se afirmă, Europa dispare”.

În același registru, prof.dr.Leon Zăgrean, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davilla” a afirmat că, pe lângă lipsa de identitate, se pune problema supraviețuirii speciei umane: ”Ceea ce suntem noi acum ne dă identitatea, dar în acest moment noi suntem intr-o criza de identitate”.

Cum putem stimula spiritul comunitar prin arhitectură, iată doar una dintre întrebările lansate de arhitecta Mihaela Zamfir: ”Ce clădiri reprezintă identitatea orașului în care locuim și, la nivel de țară, ce orașe sunt reprezentative pentru România? Ce poate face arhitectura într-o societate a spectacolului si consumului? Cum poate contribui la recuperarea unor valori si la construirea unei identitati contemporane?”

Bogdan Cuc, psihanalist, propune o metodă terapeutică de redobândire a identității prin recunoașterea traumelor suferite de români în trecut: ”Dincolo de umbra fotoliului de psihanaliză, subconștientul colectiv este pregătit să abordeze aceste lucruri pentru repararea traumei.”

203 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here