Peste 50.000 de japonezi au manifestat pe insula Okinawa împotriva prezenței bazelor militare americane și a recentelor incidente în care au fost implicați militari americani, scrie Agerpres.

Protestul a fost convocat după violarea și asasinarea în aprilie a unei tinere nipone de către un fost pușcaș marin, cel mai grav incident din regiune din ultima vreme în care au fost implicați militari americani și care a dus la o tot mai mare respingere de către localnici a prezenței militare americane.

Manifestația, susținută de majoritatea filialelor locale ale partidelor politice și de către organizațiile cetățenești, a început la ora locală 14:00 (04:00 GMT) într-un parc din localitatea Naha. Protestatarii au afișat pancarte pe care scria „Fără baze ale SUA” și au strigat „Afară cu pușcașii”, a informat postul de stat NHK.

Este vorba despre una dintre cele mai ample manifestații împotriva prezenței militare americane în acest arhipelag din sudul Japoniei, din octombrie 1995, când circa 85.000 de persoane au protestat după violarea unei fetițe de 12 ani de către trei militari americani, au relatat mass media nipone.

Politicienii și organizațiile participante, printre care și guvernatorul prefecturii, Takeshi Onaga, au semnat un manifest prin care au cerut retragerea tuturor bazelor americane din Okinawa, unde se află majoritatea instalațiilor militare ale SUA în țara asiatică.

48 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =