ziua mondiala a donatorului de sange

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este celebrată în fiecare an la data de 14 iunie, eveniment ce marchează importanța donării de sânge din întreaga lume. Ziua aceasta a fost înființată în urma deciziei pe care a luat-o Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la cea de-a 58-a reuniune la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Țara gazdă pentru evenimentele organizate în vederea marcării Zilei Mondiale a donatorului de sânge 2016 este Olanda, prin Sanquin, organizația națională pentru recoltarea și aprovizionare cu sânge. Evenimentul global are loc la Amsterdam, la 14 iunie în 2016 iar tema de anul acesta este: „Sângele ne unește pe toți”.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge are menirea de a reinforma și sensibiliza opinia publică despre necesitatea donării regulate de sânge pentru evitarea lipsei lui în spitale, în special în ţările în curs de dezvoltare în care cantitatea de sânge disponibilă este foarte limitată. Totodată, manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale.

Cu toate acestea, în multe țări, cererea depășește oferta și serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge, pentru care trebuie să asigure și calitatea, și siguranța. O cantitate adecvată poate fi obținută numai prin donații regulate de către donatori voluntari. Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate țările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerați.

sursa: agerpres.ro

 

95 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =