Romanian International Table Tenis Open ( RITTO ), singurul turneu de tenis de masă pentru persoane cu dizabilități din România, ajuns la cea de-a IX-a ediție, se desfășoară săptămâna aceasta la Cluj.

Peste 200 de persoane, provenite din 30 de țări din lume, se află în competiția turneului RITTO, desfășurat săptămâna aceasta la Cluj.

„Fiecare sportiv este încadrat într-o anumită clasă, în funcție de dizabilitatea lui. Clasificatorii internaționali vin înainte de competiție și îi clasifică pe cei noi, după care ei intră în competiție la clasa la care sunt repartizați, fiecare. Sunt zece clase la persoanele cu dizabilități, clasele I-V sunt pentru cei în fotoliu rulant și clasele VI-X pentru cei în picioare, care au dizabilități la mâini sau picioare, dar care pot umbla”, a declarat pentru Agerpres Anca Cherecheș, antrenorul lotului național paralimpic de tenis de masă.

Dintre cei 220 de participanți, 40 sunt juniori iar din România, participă la acest turneu, 26 de jucători: 20 de băieți și 7 fete.

“Sunt printre ei și sportivi care au jucat și înainte, dar marea lor majoritate sunt oameni care nu au practicat tenis de masă înainte de accidentare sau de a căpăta dizabilitatea pe care o au. Deci nu de mici au început marea majoritate, ci mult mai târziu”, a explicat Cherecheș.

Turneul de la Cluj este ultima competiție înainte de Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, motiv pentru care participarea de anul acesta este cea mai mare de până acum. Dintre jucătorii români, doi sportivi — Bobi Simion și Dacian Maxim — care participă la RITTO, s-au calificat și la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Potrivit antrenoarei, cea mai mare dificultate în organizarea acestui turneu este găsirea numărului necesar de hoteluri din oraș care să aibă facilități pentru persoane cu dizabilități, respectiv rampe. De asemenea, transportul reprezintă o problemă spinoasă.

„Avem nevoie de microbuze adaptate. Avem cele două ale primăriei (n. red. — din Cluj-Napoca), dar nu ne ajung la 70 de cărucioare și atunci am mai adaptat niște microbuze, am scos scaunele, am cumpărat niște rampe. Încercăm să le oferim toate condițiile de care este nevoie”, a mai spus Anca Cherecheș.

Finala turneului se va juca duminică, 25 iunie, la Sala Sporturilor „Horia Demian’”din Cluj.

RITTO este organizat de Comitetul Național Paralimpic și Centrul Lamont, în colaborare cu Federația Internațională de Tenis de Masă.

285 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here