UEEuropa se confruntă cu amenințări teroriste ridicate, iar cetățenii așteaptă ca Uniunea Europeană să acționeze: 82% dintre europeni vor ca Uniunea să intervină mai mult decât până acum pentru a lupta împotriva terorismului, iar 69% consideră că implicarea actuală este insuficientă, conform sondajului Eurobarometru efectuat de către Parlamentul European.

Terorismul primește cea mai mare susținere pentru a crește acțiunile europene decât oricare alt domeniu inclus în sondaj. Măsurile pe care cetățenii europeni le consideră cele mai urgente: lupta împotriva finanțării grupurilor teroriste (42%), lupta împotriva originilor terorismului și radicalizării (41%) și întărirea controalelor de la frontierele externe (39%). Eurodeputații au adoptat în noiembrie o rezoluție privind prevenirea radicalizării online și în închisori prin educație și incluziune socială. În mai, Parlamentul a aprobat noi puteri pentru Europol, agenția europeană pentru aplicarea legilor. De exemplu, Europol-ul poate cere administratorilor paginii Facebook să șteargă anumite pagini gestionate de către statele islamice. În plus, eurodeputații lucrează la elaborarea unor controale obligatorii pentru verificarea cetățenilor care intră și pleacă din Uniunea Europeană. Parlamentul lucrează la o nouă directivă care are scopul de a incrimina actele pregătitoare (călătoria în străinătate, furnizarea sau primirea anumitor cursuri pregătitoare…) și la un regulament care să verifice cetățenii care intră și pleacă din blocul comunitar.

„Trebuie să fim uniți în eforturile noastre privind abordarea originilor terorismului și să continuăm să luăm măsuri pentru protejarea cetățenilor europeni împotriva posibilelor atacuri. Trebuie să ne asigurăm că există un echilibru între siguranța cetățenilor europeni și viața lor privată și drepturile fundamentale. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne se va asigura că Parlamentul lucrează în mod eficient”, declară Claude Moraes, președintele comisiei. Măsurile pe care românii le consideră cele mai urgente: întărirea controalelor de la frontierele externe (50%), lupta împotriva finanțării grupurilor teroriste (39%) și lupta împotriva originilor terorismului și radicalizării (29%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.