Caută
Close this search box.

Catulli Carmina de Carl Orff va răsuna în premieră la Sibiu

Spectacolul, sustinut vineri seara, în Sala Thalia din Sibiu are si scop caritabil, banii din vanzarea biletelor vor fi donati pentru achiziționarea Cumințeniei Pamântului a lui Brâncuși.

Text scris de Dana Caraman

Dupa 20 de ani de prima auditie in Bucuresti si dupa 10 ani de la Iasi, vineri seara se va cinta pentru prima data in Sibiu cantata Catulli Carmina de Carl Orff. Partitura face parte dintr-o trilogie care include si celebra Carmina Burana si Triumful Afroditei. Scrisa intre anii 1940 -1943, Catulli Carmina-Cantecul lui Catulli este o lucrare care porneste de la  textul poetului latin Gaius Valerius Catullus ( născut în 85 i. Hr), cu mici interventii ale lui Orff si gandita ca o piesa teatrala, cu indicatii scenice. Partitura este scrisa pentru soprana solo, tenor solo, cor mixt si o intreaga orchestra de percutionisti (patru piane, timpan, 3 tamburine, trianglu, castanete, maraca, tam-tam,  metalofon, litofon, xilogon, doua glockenspiel, toba mare, woodblock. Compusa in trei parti, povestea lui Catulli este una de dragoste. Preludiul – grup de femei tinere si tineri care canta unii altora „eis aiona” (pentru totdeauna), insemnand ca dragostea (cu declaratii destul de explicite ale actiunilor erotice)  si devotamentul sa le fie indemn in viata. Un grup de oameni in varsta ii intrerup cu comentarii sarcastice sii ii indeamna sa asculte poemul lui Catullus. Actele 1, 2  si 3 prezinta povstea dramatica centrala: Catullus (tenor solo), un tanar bolnavicios se indragosteste de Lesbia ( sopran solo), o femeie care nu-i ramane fidela. Postludiul scurt aminteste de muzica din preludiu unisoanele gregoriene, ritmutile alerte, accentuate care se succed sau surprind prin contraste de nuante. Dialogurile solistilor si acordurile corului amintesc de lucrarea mult cantata Carmina Burana, dar au impact mult mai puternic si socant.

Dirijorul Mircea Holiartoc a asigurat remarcabil desfasurarea acestei lucrari, alaturi de Prof. Dr. Mircea Ardeleanu care a fondat Ansamblul ICon Arts Percussion Grup si care sustin partea orchestrala. Tinerii, tinerele, grupul de batrani au fost  interpretate de grupul vocal Acapella condus de George Miron, fondat acum 15 ani dar care colaboreaza de 10 ani cu centrele culturale din Sibiu. Catullus este interpretat de tanarul tenor Andrei Lazar, o frumoasa voce lirica actualmente angajat al Operei din Bucuresti si Annemarie Condacse (SUA) interpreteaza cu sensibilitate pe Lesbia, tanara mereu pregatita sa cucereasca si sa domine barbatul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri