vrem-locuri-de-muncaConform unui nou sondaj Eurobarometru, șomajul din Uniunea Europeană rămâne peste 8%, iar trei sferturi dintre europeni își doresc ca executivul de la Bruxelles să intervină mai mult pentru combaterea șomajului. Șeful comisiei pentru ocuparea forței de muncă, Thomas Händel, a reacționat la rezultatele sondajului și le-a cerut liderilor europeni să „depună eforturi pentru a asigura investiții și locuri de muncă durabile și de calitate superioară”. Rata șomajului a rămas la cel mai mic nivel, de 8,6%, începând din primăvara anului 2009, în timp ce șomajul în rândul tinerilor este de 18,6%. Lipsa locurilor de muncă variază în Uniunea Europeană de la 4% în Cehia la 24% în Grecia. Conform sondajului Eurobarometru efectuat de către Parlamentul European, în topul priorităților europenilor lupta pentru combaterea șomajului ocupă locul al doilea după combaterea terorismului. Dintre cei 28.000 de oameni care au participat la sondaj, 77% își doresc mai multe acțiuni ale Uniunii Europene privind abordarea șomajului, în timp ce 69% consideră că eforturile actuale sunt insuficiente. Dintre românii care au participat la sondaj, 82% își doresc mai multe acțiuni ale Uniunii Europene pentru combaterea șomajului.

Președintele comisiei pentru ocuparea forței de muncă, Thomas Händel, a declarat: „Rezultatele arată că prioritatea Uniunii Europene privind oprirea războaielor nu mai este de ajuns. Noua inițiativă a Europei ar trebui să se concentreze pe justiție socială și pe diminuarea șomajului și sărăciei. O persoană din patru trăiește sub pragul sărăciei stabilit de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, iar șomajul în rândul tinerilor rămâne ridicat. Nivelul crescut de locuri de muncă instabile îi face pe oameni să se îndoiască de angajamentul fondator care promite mai multă prosperitate prin cooperare economică”.

Abordarea șomajului este una dintre prioritățile Comisiei Juncker. Strategia Europa 2020 include acțiuni privind mobilitatea tinerilor, inovație, educație și incluziune socială și își dorește să scoată din sărăcie peste 20 de milioane de europeni până la sfârșitul deceniului. Modernizarea rețelei EURES pentru căutătorii de locuri de muncă aprobată de către eurodeputați în februarie, ar trebui să ajute corelarea cererii și ofertei de pe piața forței de muncă în toată Uniunea. Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor are scopul de a susține tinerii care nu sunt studenți, angajați sau care urmează cursuri. Fondul european de ajustare la globalizare a fost stabilit pentru a combate șomajul în cazurile în care companiile mari reduc producția în blocul comunitar. Într-o rezoluție adoptată în plenul din iulie, membrii Parlamentului au cerut o actualizare a planului de finanțare pentru a face față șomajului, în special în rândul tinerilor. În iunie, Comisia Europeană a lansat agenda pentru noi competențe și locuri de muncă cu scopul de a stimula capacitatea de angajare.

121 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 7 =