VLASCUTA+-lapte-proaspat-info817Sectorul laptelui din România traversează o situație extrem de grea în momentul de față. Preţul laptelui creşte de patru-cinci ori de la poarta fermei până în frigiderul cetățeanului, iar crescătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puţin rentabilă. De exemplu, în județul Dolj, fermierii au ajuns să vândă laptele cu 0,9 – 1,10 lei litrul, iar brânza cu doar 5,5 lei kilogramul. Asta în condițiile în care anul trecut, preţul laptelui se situa undeva la 1,60 lei pe litru. Situația l-a alarmat și pe euroalesul Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care i-a atras atenția comisarului european de resort, Phil Hogan.

Daniel BUDA

„Știind că ne vedem marți, am convocat luni o discuție cu fermierii din zona mea și cu procesatorii pentru a vedea care sunt ultimele noutăți în domeniu. Țin legătura cu aceștia permanent și mi-au transmis faptul că situația este destul de delicată având în vedere faptul că prețul laptelui în România este undeva la 0,15 euro cenți. Deja fermerii și-au redus furajele proteice în hrana animalelor pentru a scădea producția de lapte, ceea ce le crează dificultăți majore în a supraviețui pe piață, iar procesatorii s-au plâns de faptul că nu pot să vândă. Spațiile de stocare pe care le au deja sunt arhipline, dat fiind faptul că piața din România este invadată într-o bună măsură de produse din unele state care produc mai mult și se pare că pot să vândă mai ieftin, dar în același timp au foarte multe produse contrafăcute în magazine. I-am întrebat de ce nu trec pe producția de carne, pentru că discutăm aici de reducerea voluntară a producției de lapte.  Stimați colegi, acești fermieri știu să crească vaci și atunci sigur că trebuie să le oferim niște alternative viabile în ceea ce înseamnă această reducere voluntară și în opinia mea trecerea pe carne este una dintre acele măsuri pe care pot să le aibă în vedere. Știți care a fost reacția lor? Că nici în sectorul cărnii de vită nu este mai bine și mai mult, se plâng de lipsa unei perspective pe termen mediu și lung pentru că în România, astăzi, plățile pe vaca de carne sunt destul de rezonabile, dar faptul că nu au un orizont pe termen lung legat de ceea ce se va întâmplă și pe vaca de carne le este frică să treacă în acest sector. De aceea, domnule comisar, eu cred că trebuie să aveți în vedere ca aceste reduceri voluntare să fie oarecum coordonate chiar de la nivelul Bruxelles-ului, pentru că altfel o să avem în Polonia o producție mare de lapte mai departe sau în România și Croația producții care vor fi sufocate de producția de lapte din aceste țări“, a spus Buda în intervenția sa. Răspunsul oferit de Phil Hogan a fost unul scurt dar extrem de precis: „Știu că în România laptele este foarte ieftin și pleacă undeva de la 0,15 eurocenți dar trebuie să îi informați pe crescătorii de vaci de lapte că au posibilitatea de a solicita și obține 250 de euro pe cap de vacă. Spuneți-le fermierilor să ceară acest lucru“. În aceste condiții, Daniel Buda a solicitat public Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România să ia măsurile necesare pentru ca fermierii români să fie informați despre această oportunitate existentă la nivelul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 6 =