În partea de drepturi materiale, rezultatul este, până acum, negativ, singurul câștig, de natură simbolică, obținut în cadrul discuțiilor separate ale reprezentanților Solidaritatea Sanitară cu cei doi miniștri, Muncă și Sănătate, înaintea întâlnirii la care au participat toate organizațiile, îl constituie sporul de noapte pentru garda obligatorie, și acela raportat însă la salariul din 2009 (asemenea tuturor sporurilor).

Rezultatul discuțiilor prealabile, desfășurate pe fondul protestelor Federaței ”Solidaritatea Sanitară”, poate fi considerat doar un bun început: medicilor le este recunoscută libertatea muncii, respectiv dreptul de a încheia sau nu CIM-urile pentru gărzile suplimentare normei de bază. Orele de gardă efectuate în baza CIM-urilor suplimentare sunt considerate vechime în muncă și în specialitate.

”Cel mai important câștig până acum îl constituie solidaritatea de care au dat dovadă medicii din România prin susținerea protestelor Federației ‘Solidaritatea Sanitară’, acest moment putând fi în continuare un punct de inflexiune atât în evoluția statutului social al acestei profesii, cât și în mobilizarea acestora pentru apărarea drepturilor ce li se cuvin. Nu am obținut până acum toate drepturile legale ale medicilor care fac gărzi. Ținând însă cont de faptul că am fost doar la momentul unor discuții prealabile, la care au fost invitate și organizații care nu se aflau în proteste (una dintre ele luptând mai curând împotriva acestor drepturi), considerăm că declanșarea unor negocieri dintre Guvern și reprezentanții Federației ‘Solidaritatea Sanitară’ are șanse să rezolve cel puțin o partea semnificativă a acestor solicitări”, precizează un comunicat de presă, difuzat de FSS.

Federația ”Solidaritatea Sanitară” precizează că merge mai departe, invitând medicii care cred în apărarea acestor drepturi să semneze în continuare Petiția, aceasta fiind totodată o formă de împuternicire pentru negocieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =