O femeie din Spania a dat naștere, la un spital din Barcelona, primului copil din Europa cu microcefalie provocată de virusul Zika. Mama bebelușului s-a infectat cu acest virus în timpul unei călătorii în America Latină, a aflat diagnosticul medicilor în luna mai, dar a acceptat să păstreze sarcina.

Doctorii de la spitalul din Barcelona spun că bebeluşul se află în stare stabilă şi că nu are nevoie de respiraţie artificială.

Zeci de europeni s-au infectat cu Zika după ce au călătorit în ţări din America Latină, dar acesta este primul nou-născut din Europa afectat de virus, informează tvr.ro.

Microcefalia este o malformație congenitală sau dobândită caracterizată prin dimensiunea mică a craniului (microcranie) și a creierului (microencefalie sau micrencefalie) însoțită de anomalii morfologice ale creierului ( lisencefalie, agirie, pahigirie), retard mintal și tulburări neurologice. Dimensiunile capului sunt în strânsă legătură cu volumul creierului. Toate bolile asociate cu creșterea necorespunzătoare a volumului creierului dezvoltă microcefalie.

Infecția cu virusul Zika este transmisă de țânțari din specia Aedes și persoanele contaminate prezintă, în general, simptome asemănătoare gripei. Virusul este foarte periculos pentru femeile însărcinate. Există un consens între cercetători că virusul Zika poate provoca microcefalie la bebeluși. Nu există tratament sau un vaccin pentru acest virus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS ).

116 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =