Comitetului Internațional Olimpic (CIO) a renunțat la decizia de a exclude Rusia din competiția Jocurilor Olimpice, aceasta fiind acuzată de organizarea unui sistem de dopaj de stat, motiv pentru care Agenția Mondială Antidopaj (AMA-WADA) și-a exprimat duminică dezamăgirea în legătură cu această hotărâre.

„AMA este decepționată de faptul că CIO nu a luat în calcul recomandarea Comitetului său Executiv care era bazată pe rezultatele anchetei McLaren” privind dopajul în sportul rusesc, a anunțat președintele AMA, Craig Reedie, relatează AFP.

„Urmarea acestei recomandări ar fi asigurat o decizie clară, puternică și armonizată”, a subliniat el.

„Raportul McLaren a scos în evidență existența un sistem de dopaj de stat în Rusia, care afectează serios principiile unui sport curat așa cum îl garantează Codul Mondial antidopaj”, a adăugat Reedie.

Comitetul Internațional Olimpic a renunțat, duminică, la excluderea Comitetului olimpic rus de la Jocurile Olimpice de la Rio și a cerut federațiilor internaționale să selecționeze la rândul lor sportivii ruși, impunând desigur criterii stricte.

„AMA respectă total autonomia CIO de a lua decizii în numele Cartei olimpice, dar deciziile adoptate vor duce inevitabil la o lipsă de armonizare, la recursuri potențiale și la o protecție mai slabă a sportivilor curați”, a regretat directorul general al AMA, Olivier Niggli.

AMA și-a exprimat, de asemenea, regretul, după modelul Agenției americane antidopaj (USADA), pentru decizia CIO de a o exclude de la JO 2016 pe atleta rusă Iulia Stepanova (800 m), aflată la originea primelor dezvăluiri din atletismul rus.

CIO a lăsat federațiile internaționale să decidă în fiecare caz separat în legătură cu participarea sportivilor ruși, în funcție de criterii foarte stricte, înaintea Jocurilor de la Rio, care încep pe 5 august.

Joi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate Federației Internaționale de Atletism (IAAF), care a suspendat federația rusă de profil în urma concluziilor unei comisii independente despre sistemul de dopaj organizat în Rusia.

sursa: agerpres.ro

47 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =