calaisImensul cartier sărăcăcios, cu locuințe improvizate, situat lângă Calais și supranumit „Jungla” găzduiește în prezent aproape 7.000 de migranți, număr neegalat de la înființarea sa, în primăvara lui 2015. Majoritatea celor care locuiesc în „Junglă” provin din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa și încearcă să ajungă în Marea Britanie, pentru a cere azil acolo. Numărul de migranți instalați în zonă a crescut puternic în ultimele două luni, ajungând la 6.901 la mijlocul lui august, comparativ cu 4.486 în iunie, potrivit prefecturii Pas-de-Calais.

14100341_378103605647276_5986856405636817400_n

În octombrie 2015, prefectura a recenzat 6.000 de migranți. Ulterior, populația a descrescut, ajungând la 3.500 în primăvara lui 2016, sub efectul unor măsuri luate de stat pentru a-i face pe migranți să părăsească „Jungla”.

Euroalesul Daniel Buda, membru supleant în cadrul Delegației la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana, a vizitat tabăra de refugiați și ne-a dezvăluit câteva dintre impresiile sale. „Calais – tabăra de refugiați sau «jungla», un loc din nordul Franței despre care se poate spune că ți-ai fi dorit să nu fi existat niciodată…În cursul zilei de astăzi, am avut oportunitatea de a fi în mijlocul refugiaților în tabăra Calais din nordul Franței. Un loc despre care știai că există dar niciodată poate că nu ți-ai putut imagina dimensiunea dramei trăite de cei care sunt aici. Deși a trăi este mult spus! Un loc pe care ți l-ai fi dorit să nu îl cunoști niciodată sau, mai simplu, să nu fi fost nevoie să existe. Și totuși… există! Este greu să descrii în cuvinte drama celor care se află aici. Neputința generată de imposibilitatea de a face ceva imediat mai ales pentru cei peste 700 de copii minori aflați în tabără și care și-au pierdut părinții pe mare, ne face să ne dăm seama că drama acestora este poate mai mare decât a părinților înecați an apele învolburate ale mării sau agățându-se de tirurile care trec în Marea Britanie. Când vezi atâta suferință, nu poți să nu te întrebi unde au fost mințile luminate al acestei lumi?! Cum este posibil ca nimeni dintre factorii de răspundere să nu fi coborât la timp în mijlocul acestor oameni să le afle durerile și suferințele?! Cum nu s-au găsit resurse financiare și umane pentru ca medicii, inginerii sau oamenii simpli pe care i-am întâlnit aici și veniți din Eritreea, Afganistan, Sudan sau Siria să poată rămâne acasă în țările lor și să nu îndure umilințele, bolile, epidemiile și condițiile inumane din tabăra de refugiați?!”, a mărturisit euroalesul.

111

„Cum s-a ajuns la o astfel de situație?! O astfel de tabără este o dovadă elocventă a unui eșec incontestabil și incomensurabil a politicilor de orice fel, fie sociale, fie economice, militare, de la estul la vestul sau de la nordul ori sudul Mapamondului! Un eșec și o rusine al așa-numitei «societăți moderne», dar care pare a fi incapabilă să gestioneze astfel de situații. Răspunsul la suferința acestora nu poate fi decât unul singur și anume crearea condițiilor ca acești oameni să se poată întoarce în siguranță în țările lor, iar acolo să își găsească liniștea și pacea pentru a-și crește copiii și nepoții. Dar pentru asta, zăngănitul armelor sau a obuzelor trebuie să înceteze. Orice relocare definitivă în interiorul Uniunii Europene este un corset pe care cu siguranță nu îl vor suporta multă vreme. Cu siguranță, viitoarele dezbateri din Parlamentul European nu vor mai fi la fel!”, a mai spus Buda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 9 =