Daniel BUDALa prima ședință a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European de după vacanță, s-au dezbătut o serie de rapoarte şi proiecte de aviz extrem de importante pentru sectorul agricol european precum: investiții în locuri de muncă și în creștere – valorificarea la maximum a contribuției fondurilor structurale și de investiții europene, instrumentele Politicii Agricole Comune pentru reducerea volatilității prețurilor pe piețele agricole, dar și raportul anual privind politica europeană în domeniul concurenței. Ca de obicei, dezbaterile au fost aprinse. Mai mulți reprezentanți ai țărilor din Europa de Vest și-au exprimat nemulțumirea legată de investiţiile mari care se fac în statele din Europa de Est. În acest context, euroalesul Daniel Buda a avut o intervenție incisivă. „În contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pretextându-se că ei sunt contributori mari la bugetul european, reprezentanții unor state din Vestul Europei se plâng de sumele «imense» care sunt trimise în țările din Estul Europei. Investițiile străine din România sunt foarte bune, dar nu sunt doar în interesul românilor. Banii acestora se întorc de multe ori într-un cuantum mult mai mare în țările de proveniență. Nu mai vorbim de faptul că de la insecticide, pesticide sau toată gama de mașini din România sunt în mare parte din străinătate. Oare a cui industrie se dezvoltă în aceste condiții?! Dacă ne referim la zona construcțiilor de mașini, deși România producea 10 – 15.000 de tractoare pe an, azi nu produce niciun tractor. Toate tractoarele le importăm din celelalte state membre. Cred că trebuie să fim corecți unii cu alții. Iar cei din Vest trebuie să îi privească pe cei din Est ca niște parteneri și nu ca rudele mai sărace cărora le aruncă câte o banană sau portocală din când în când!”, ne-a explicat, de la Bruxelles, euroalesul Daniel Buda. Deputatul a subliniat de asemenea nevoia ca spațiul rural să fie făcut atractiv astfel încât să se poată preveni depopularea, una dintre cele mai stringente probleme din sector. Pentru asta, este nevoie de fonduri consistente , plecând de la infrastructura medicală, infrastuctura școlară, inclusiv accesul la internet, dar și, în mod evident, crearea de locuri de muncă, astfel încât să se poată asigura un viitor cetăţenilor din mediul rural.

Tractor-U650-de-vanzare

Iată intervenția completă a euroalesului Daniel Buda

Am văzut că se spune în ultima vreme tot mai mult de către unii colegi, subliniez acest lucru, de către unii colegi, țările din Est versus țările din Vest. Nemulțumirea lor este aceea că de ce vin în opinia unora mai mulți bani în Est. Cred că trebuie să fim puțin corecți atunci când facem aceste afirmații si să vedem ce se întâmplă de fapt în țările din Est. Sigur că mă voi referi la România, țara mea, și pot să vă spun că aici capitalul este în proporție de 92% străin şi doar 8% este capital românesc. Restul investițiilor sunt investiții făcute de către statele din Vest, indiferent de ce palier discutăm. Dacă ne referim la zona construcțiilor de mașini, deși România producea 10-15 mii de tractoare pe an, azi nu produce niciun tractor. Toate tractoarele le importăm din țările din celelalte state ale UE. Dacă ne referim la zona construcțiilor altor tipuri de mașini din sectorul agricol la fel, toate le importăm din celelalte state. Și atunci, ne punem întrebarea dacă până la urmă chiar atât de rău ne este să facem aceste investiții în Est? Eu cred că nu! Sunt convins că un Euro investit în țările din Estul Europei face să se ducă 2 Euro înapoi în celelalte state sau în țările care au investit. De aceea, cred că nu trebuie să punem de această manieră problema, de cât investim sau cât primim înapoi în cifre reale ci să vedem practic cât vine și la celelalte paliere în care sunt investiții în țările din Est. Acum, referitor la ce discutăm astăzi aici de spațiul rural, sigur că ne interesează pe toți să consolidăm acest spațiu rural, să îl facem atractiv într-o formă sau alta astfel încât să putem preveni depopularea acestui spațiu rural pentru că este o problemă majoră şi asta am întâlnit-o și în Franța când am fost într-o delagație și în alte state, problema prevenirii depopulării spațiului rural. De aceea, este foarte important să evaluăm toate fondurile și aici este important de asemenea să avem în vedere combinarea acestor fonduri pe care le avem, în vederea creării unor condiții care să facă atractiv spațiul rural plecând de la infrastructura medicală, infrastuctura școlară inclusiv internet, și evident crearea de locuri de muncă. Așa cum spunea și un coleg, urmărirea ca aceste locuri de muncă să se păstreze mai departe, astfel încât să se poată asigura un viitor cetăţenilor din mediul rural. Și aș închide prin a face două considerații, prin ceea ce înseamnă birocrația excesivă. Am avut o întâlnire cu primarii din România și îmi spuneau că au 49.000 de acte normative cu care trebuie să lucreze o administrație publică. Repet, 49.000 de acte normative și atunci trebuie să vedem ce facem mai departe și nu în ultimul rând nevoia de a se valorifica potențialul local al fiecărui spațiu rural pentru că, până la urmă, asta și vrem, numai așa putem să-l dezvoltăm dacă valorificăm acel spațiu și partenerii locali din zonă

470 Vizualizări

4 COMENTARII

  1. Domnul Daniel Buda, incercati sa bateti cu pumnul in masa cand merge vorba de imigranţii romani in europa de West, ajunge sa fim luati in batjocura deoarece sau vărsat tone de lacrime prin toate tarile acestor aroganti occidentali, isi permit sa bage sutele de mii de muncitori onesti in aceeasi oala cu citeva sute de paraziți infractori. Pe cine deranjeaza comunitatea noastra nu au decat sa ne roage frumos sa parasim acea tara si noi o vom face in liniste si pace! Ajunge sa fim tratati ca ultimii mizerabili, suntem un popor muncitor si onest dar nu suntem auziti la inaltime! Respect pentru atitudinea Dumneavoastra fata de îngâmfatii umflati si palizi! Tineti-o tot asa ca avem nevoie de o voce care sa se faca auzita!

  2. Considerație pentru ca a-ți spus lucrurilor pe nume. Acest discurs va onorează chiar dacă este incomod pentru cei cărora le a fost adresat. Ma mândresc ca am fost colegi în tinerețe. Mult succes

  3. Dar cine ne-a adus in aceasta situatie d-le Buda? Nu politicienii romani?Inclusiv dvs. Cu PDL.10 ani ,ca ‘supus’ loial al lui Basescu.Asa ca este cam tarziu de redresat ce ati distrus.

  4. Vorbe, vorbe si iar vorbe! Ce memorie scurta avem. Romania a stat pe loc 10 ani din cauza ciumei portocalii, o adunatura de incompetenti si tupeisti. Luati pe rand fiecare individ reprezentativ acestei perioade, analizati persoana si veti ramane surprinsi cat de naiv este alegatorul roman. Pe langa stagnarea economica generata de ciuma portocalie, s-a nascut, tot in perioada asta, si sentimentul de ura intre romani. Dupa parerea mea cea mai nociva si periculoasa stare pentru o natie! Aia rosii, hoti si smecheri, versus portocalii (ingalbeniti intre timp!) hapsani, fuduli si hoti tupeisti (banii de la ANRP, etc). Vai de copiii nostri si viitorul lor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here