Una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur, Tamara Buciceanu-Botez împlinește astăzi frumoasa vârstă de 87 de ani.

Renumita actriță s-a născut la data de 10 august 1929 în Tighina, a ales să urmeze cursurile Institutului de Teatru  “Vasile Alecsandri” din Iași, iar în anul IV de studii s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu. Tamara Buciceanu și-a finalizat cursurile în anul 1952 iar cei 64 de ani de experiență profesională au făcut-o să fie una dintre figurile legendare ale teatrului românesc.

Supranumită „Doamna comediei românești”, actrița Tamara Buciceanu-Botez a jucat în peste 35 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”.

Scenele marilor teatre ale Capitalei au făcut-o să strălucească prin interpretările excepționale pe care le-a avut la Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional şi Teatrul de Comedie. A avut roluri importante în spectacole precum „Coana Chiriţa“, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, „Scaunele“, „Cumetrele“, „Doctor fără voie“, „Nepotul“, „Aşteptând la arlechin“, „Domnişoara Nastasia“, „Mamouret“.

De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în televiziune, cupletele din programele de Revelion fiind foarte apreciate. În 2006, TVR a lansat o selecţie ale apariţiilor sale memorabile din programele de diverstisment ale Televiziunii Române.

De curând, actriţa a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră, în cadrul TIFF Sibiu, unde a declarat: “Am trăit două vieţi: a mea, care peste o lună face 87 de ani, şi tot a mea, 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. Pentru invitaţia pe care mi-a făcut-o Tudor Giurgiu, regizorul şi directorul acestui festival, vreau să îl încredinţez de toată stima şi toată consideraţia mea. Merită! Aduce oamenilor cultură şi ăsta e cel mai mult bine pe care îl poate face. Ce-o să mai fac dacă mă întreabă cineva? Am să iau de la capăt ceea ce am făcut! Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă, seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat!”.

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Bulevardul Celebrităţilor din Capitală, iar în anul 2014, la propunerea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, „Doamna comediei românești” a primit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, cea mai mare distincţie, pentru „remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.