A treia ediție a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, singurul eveniment european de anvergură dedicat în exclusivitate ansamblurilor radio se va desfășura la București, la Sala Radio, între 23 septembrie și 1 octombrie 2016.

În cele 9 zile de festival vor avea loc 9 concerte în care 6 orchestre simfonice din Europa și Asia, 19 dirijori și soliști, vor ține capul de afiș al scenei muzicale internaționale.

Iar dacă Radiodifuziunea Română a fost fără întrerupere, încă din 1928, o adevărată cutie magică pentru iubitorii muzicii clasice, aducând aproape, pe calea undelor, concerte și evenimente care au scris istoria muzicii ultimilor aproape 90 de ani, RadiRo vă invită, la această a treia ediţie, să păşiţi în sala de concerte pentru a asculta live orchestre şi muzicieni de excepţie, al căror destin artistic este legat indisolubil de lumea radioului, informează site-ul radirofestival.ro.

În 2012, prima ediţie a RadiRo a adus pe scena muzicală din România prestigioase ansambluri simfonice radio ca BBC Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI sau Orchestre Philharmonique de Radio France.

Ediția a doua, din 2014, a încântat publicul cu 8 concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare şi Cristian Mandeal.

La a treia ediție, în 2016, Festivalul RadiRo, devenit între timp un reper și un eveniment cu profil unic pe harta festivalurilor de muzică clasică din Europa, anunță un program – maraton într-un spectaculos dialog al repertoriului clasic, modern și contemporan.

Vor evolua pe scena festivalului Orchestra Simfonică din Shenzhen, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, BBC Concert Orchestra și, gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio.
Kristjan Järvi este directorul de onoare al RadiRo 2016. Un patronaj spiritual care vorbește de la sine despre spiritul acestei ediții a Festivalului: la fel ca dirijorul Kristjan Järvi, director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, RadiRo își propune în acest an, cu sensibilitate și inteligență, să provoace, discret și natural, frontierele între diversele genuri muzicale, pentru a aborda un repertoriu transcultural.

Se vor întrece în abordări inovative, de la pupitrul orchestrelor radio invitate, dirijori de calibru ca Lin Daye, Miguel Harth – Bedoya, Cristian Măcelaru, Cornelius Meister, Leo Hussain, Barry Wordsworth și, desigur, Kristjan Järvi. Prin magia modului lor unic de interpretare, care le-a adus aprecierea unanimă a criticilor și a publicului, vor da viață unor partituri celebre violoniștii Gidon Kremer, Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianiștii Stefano Bollani, Zhang Zuo, Vadym Kholodenko și Denis Kozhukhin, violoncelistul Răzvan Suma, alături de Tine Thing Helseth – trompetă și de alți soliști instrumentiști invitați.

Mai multe informații despre bilete și program puteți găsi pe site-ul festivalului.

215 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here