Producătorii şi furnizorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă pe bursele de specialitate cantităţile de gaze pe care le comercializează populaţiei, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă care modifică legea energiei şi a gazelor naturale, adoptată ieri de către Guvern.
Ordonanţa de Urgenţă reglementează obligaţia furnizorilor de a achiziţiona gazele naturale pe care le furnizează clienţilor casnici, în condiţii de eficienţă economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziţie al gazelor naturale şi, în acelaşi timp, tratamentul egal şi nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziţie a gazelor naturale, în calitate de ofertanţi.

Liber la exportul de gaz metan

Concomitent, din legea energiei au fost eliminate o serie de texte care blocau exportul gazelor. Din cauza acestora, România a fost acţionată de către Comisia Europeană pentru încălcarea Tratatului UE. România nu poate exporta, însă, decât cantităţi reduse de gaze naturale, din cauza diferenţelor tehnice cu sistemele ţărilor vecine.    Principalii producători de gaze din România sunt Romgaz şi Petrom, în vreme ce principalii furnizori sunt E.ON şi ENGIE, alături de WIEE, un importator controlat indirect de către gigantul rus Gazprom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here