20160906pht41401_originalStatele membre trebuie să înțeleagă că atragerea investițiilor prin acordarea de avantaje fiscale este ilegală conform regulilor Uniunii Europene, a spus raportorul pentru schimbul automat de decizii fiscale între statele membre, Markus Ferber, vorbind despre verdictul Comisiei privind Apple în Irlanda. Comisarul Vestager are susținere deplină din partea Parlamentului European, de la toate grupurile politice, a adăugat europarlamentarul.

Apple și alte multinaționale mari și-au prezentat opiniile în comisia pentru deciziile fiscale a Parlamentului European. Care este părerea lor despre principiul că impozitul trebuie plătit în țara în care are loc activitatea economică?

Spun că au aceste decizii fiscale speciale și că plătesc impozitele pe care le cere statul. Deci totul este legal. Au dreptate din acest punct de vedere.

De aceea Comisia nu a investigat companiile Apple, IKEA, Fiat sau Starbucks. Comisia a investigat statele Olanda, Luxemburg și Irlanda. Companiile nu trebuie decât să plătească impozit la fel ca toate celelalte companii din aceste țări.

Statele trebuie să înțeleagă acest lucru. Pot atrage investiții, dar trebuie să învețe că atragerea investițiilor prin acordarea de avantaje fiscale este ilegală conform regulilor UE. Atâta vreme cât capitalele nu înțeleg acest lucru, nu ne putem plânge de companii.

Este decizia Comisiei privind Apple și Irlanda un mesaj puternic conform căruia toată lumea trebuie să respecte regulile de ajutor de la stat și să-și plătească impozitele corect?

Dacă firmele internaționale trebuie să plătească doar o treime din cât plătesc IMM-urile, atunci acest lucru trebuie schimbat. Cei care au profit într-o țară, trebuie să plătească impozit. În momentul de față acest lucru nu se întâmplă.

După deciziile Comisiei, cum arată situația din perspectiva industriei? Mai oferă Europa un climat de afaceri stabil pentru investițiile străine?

Europa reprezintă cea mai dezvoltată piață unică din lume cu acces la 500 de milioane de oameni. Nicio altă regiune din lume nu poate oferi acest tip de beneficii. În al doilea rând, UE garantează siguranța legală. Doar câteva piețe sunt la fel de dezvoltate legal ca UE.

În ce direcție vor evolua lucrurile în viitor? Vom asista la o reconstrucție a sistemului fiscal internațional?

Este o întrebare dificilă. După 2008 credeam că toate statele din lume au voința de a avansa către o impozitare corectă și egală. Însă la nivel internațional nu avem decât acordul BEPS. Cazurile de ajutor de la stat din UE provoacă distorsiuni de piață și acestea trebuie rezolvate în interiorul UE. Nu putem fi buni negociatori cu celelalte state ale lumii, deoarece avem decizii fiscale diferite. De aceea, apreciez ce face comisarul Vestager. Are susținere deplină din partea Parlamentului European, de la toate grupurile politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here