A 4-a seară a Festivalului RadiRo, București, ediția 2016, a fost susținută  de Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio, Corul de Copii Radio, Răzvan Suma – violoncel și dirijorul Cristian Măcelaru.

Programul ales a fost o puternică atracție pentru public datorită cunoscutei lucrări a lui Carl Orff, Carmina Burana, care este o cantată compusă între anii 1935-36 și face parte din Tripticul „Triomfi”, alături de Catulli Carmina și Triumful Afroditei. Bazată pe 24 de poeme din colecția medievală Carmina Burana, compoziția este structurată  pe 5 secții majore, majoritatea bazate pe ideea învârtirii roții norocului.  În fiecare scenă, câteodată chiar în fiecare mișcare, roata norocului se întoarce, bucuria devine amărăciune, speranța se sfârșește în disperare.

Scena Sălii Radio a fost plină, orchestra fiind impresionantă : 3 flauți, 3 oboi, 3 clarineți, 2 fagoți, și un contrafagot, 4 corni, 3 trompete, 2 tromboane, o tubă, percuție cu 5 timpane, 2 tobe mari, trainglu, castagnetem tamburină, clopoței, tam-tam, clopote tubulare, glockenspiel, gong, xilofon, 2 pianem celesta, corzi (vioara1, vioara2, viori, violoncei, contrabasi) ; cor mixt mare, cor copii, solo sopran, tenor, bariton.

Maestrul Cristian Măcelaru, cu studii și o carieră în plină ascensiune în America de Nord, a avut puterea de a conduce aceasta „armată ” muzicală, nuanțele, dinamica fiind într-un continuu contrast, dovedind o intensă colaborare între artiști și dirijor.  Soprana de origine rusă, Olga Pudova, a impresionat cu claritatea vocii și mai ales cu pianissimele sublime din pasajul supraacut , atât de dificil pentru solistele acestei partituri. Baritonul Șerban Vasile și tenorul Sunnybouy Dladla sunt tineri artiști care au o frumoasă carieră în teatrele lirice ale Europei .

Prima parte a serii a avut spre audiție Concertul nr 1 în Do Major pentru violoncel și orchestra de Joseph Haydn unde solist a fost Răzvan Suma, director și solist permanent al Orchestrelor și Corurilor  Radio.

Urmatoarea seară a Orchestrei Naționale Radio va fi vineri, 30 septembrie, cu un program tripluB : Britten, Barber, Brahms.

1 COMENTARIU

  1. Violoncelistul Razvan Suma ne-a incintat in prima parte a programului, interpretind Concertul nr. 1 in Do Major de Haydn, dupa pauza Carmina Burana, intr-o interpretare fabuloasa, o seara absolut minunata la Sala Radio….Bucurestiul s-a transformat in acest sfirsit de septembrie, in capitala muzicii internationale…..Festivalul de Jazz….Festivalul International al Orhiestrelor Radio, un rasfat al iubitorilor de muzica 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 5 =