img_6437

Radio România organizează la Sala Radio, între 23 septembrie și 1 octombrie 2016, ediția a treia a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical din Europa dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio şi astfel, timp de 9 zile, Bucureştiul se transformă în capitala internaţională a muzicii clasice.

Miercuri, 21 septembrie, în foaierul Sălii Radio s-a desfăşurat conferinţa de presă dedicată Festivalului RadiRo, în cadrul căreia, Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România, Attila Vizauer, Director Centrul Cultural Media Radio România și Liliana Staicu, Director Radio România Muzical au vorbit despre noutăţile acestei ediţii ce depăşeşte graniţele europene.

Cel mai important loc de întâlnire al celor mai apreciate orchestre radio din întreaga lume – potrivit Directorului de onoare al actualei ediții, dirijorul Kristjan Järvi – Festivalul RadiRo va transforma Bucureștiul într-o veritabilă capitală a muzicii clasice! Un număr de 6 orchestre radio de excelentă reputație internațională din Europa și Asia, 22 de dirijori și soliști de primă clasă ai scenei muzicale vor concerta la Sala Radio din București, într-un maraton muzical de 9 concerte în cele 9 zile de festival.

Președinte Director General Radio România, Ovidiu Miculescu, a declarat că este foarte onorantă posibilitatea de a oferi publicului european şi asiatic aceste concerte despre care consideră că sunt manifestări culturale de excepţie : „Este extraordinar că reușim să vă întâmpinăm cu bucurie la a treia ediție a Festivalului RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat orchestrelor radio din întreaga lume, organizat de Radio România! RadiRo este astăzi un festival viu și dinamic, care, din acest an, depășește granițele europene, pentru a se deschide către piața muzicală din Asia: un semnal puternic prin care reafirmăm, în mod concret și asumat, că singură muzica are darul formidabil de a flexibiliza și, în ultimă instanță, de a depăși toate frontierele!”.

Directorul Centrului Cultural Media Radio România, Attila Vizauer, a vorbit despre eforturile depuse în organizarea unui astfel de festival, fiind onorat de faptul că face parte din acest întreg mecanism alături de profesioniştii care au ajutat la rezolvarea problemelor ce ţin de organizarea unui astfel de eveniment.

Liliana Staicu, Director General Radio România, şi-a manifestat bucuria oferită de prezenţa pe o piaţă media foarte extinsă, inclusiv cea asiatică, a ediţiei de anul acesta. În acest sens, concertele programate pe durata festivalului vor fi transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Liliana Staicu a confirmat faptul că aceste concerte vor putea fi ascultate şi telefonic pentru cei care nu vor reuşi să facă lucrul acesta pe FM sau online.

Binecunoscutul violoncelist Răzvan Suma şi-a exprimat bucuria de a debuta în cadrul Festivalului RadiRo şi aşteaptă cu entuziasm momentul în care va urca pe scenă alături de Orchestra Internaţională Radio.

Kristjan Järvi, Dirijor – șef al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, Director de onoare Festivalul RadiRo – ediția 2016:

„Ca director de onoare al RadiRo și în calitate de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, mă simt onorat să vă doresc bun venit la ediția a III-a a festivalului! Lista de orchestre de vârf – ansambluri simfonice din Londra, Viena, București, Oslo, Shenzhen și Leipzig – participante la ediția din 2016 reafirmă faptul că RadiRo a devenit un veritabil hot spot – cel mai important loc de întâlnire al celor mai apreciate orchestre radio din întreaga lume!”.

Concertul de deschidere a Festivalului va avea loc vineri, 23 septembrie 2016, și va fi susținut, în premieră la RadiRo și la București, de un ansamblu simfonic din Asia: Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, cu participarea pianistei Zhang Zuo și a violonistului Gabriel Croitoru. Agenda festivalului va continua, pe 24 și 25 septembrie, cu două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio NRK din Norvegia, sub bagheta dirijorului Miguel Harth – Bedoya, cu participarea celei mai bine cotate trompetiste din Norvegia, Tine Thing Helseth și a pianistului Vadym Kholodenko.

Va urma, pe 26 septembrie, primul concert al Orchestrei Naționale Radio, cu Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma, alături de cele două ansambluri corale ale Radiodifuziunii Române: Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Țuțu, și Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu.

27 și 28 septembrie vor fi două zile rezervate Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Europa, care va sosi la București alături de dirijorul – șef Kristjan Järvi, directorul de onoare al Festivalului RadiRo 2016! Doi pianiști cu greutate vor fi soliștii celor două seri MDR: Denis Kozhukhin și Stefano Bollani. Una dintre marile surprize ale prezentei ediții este participarea, în cadrul festivalului, a celebrului violonist Gidon Kremer, care va evolua pe 29 septembrie în concertul Orchestrei Simfonice Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister: un prilej extraordinar de a asculta live una dintre figurile legendare ale muzicii contemporane!

Orchestra Națională Radio va urca din nou pe scena Festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. La fel de incitant se anunță și concertul de închidere al Festivalului, pe 1 octombrie, susținut de BBC Concert Orchestra, care va oferi o incursiune inedită în repertoriul britanic contemporan, sub bagheta dirijorului Barry Wordworth, fost director muzical al The Royal Ballet din Londra.

Televiziunea Română va transmite în direct pe TVR2 concertul de deschidere și va înregistra și transmite ulterior toate concertele din agenda festivalului.

Mai multe informații despre Festivalul RadiRo puteţi găsi accesând pagina web a evenimentului, www.radirofestival.ro.

Galerie foto eveniment ( Foto credits: Alexandru Dolea)

01-conf-radiro-2016-foto-alexandru-dolea-1 02-conf-radiro-2016-foto-alexandru-dolea-1 05-conf-radiro-2016-foto-alexandru-dolea

224 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here